in

Gluva kuca koja čuva ovce naučila znakovni jezik!

Ovčarka koja se dodeljena organizaciji za životinje RSPCA kada je izgubila sluh i nije mogla da radi na farmi, naučena je obliku znakovnog jezika koji joj omogućava da se “vrati poslu koji je volela”.

Foto: Shutterstock

Pegi, koli ovčarku, usvojila je 2018. članica osoblja dobrotvorne organizacije, čiji je suprug pastir u Norfolku.

Zajedno su započeli „dugački proces“ podučavanja kako da navodi stada koristeći ručne signale, a ne glasovne komande.

Pegi, 10, sada honorarno radi sa još dva psa.

Pegi je bila “bistra i efikasna ovčarka”, ali kako je izgubila sluh, izgubila je veštine komunikacije sa svojim voditeljem, izjavila je RSPCA.

Farmer je psa, tada starog osam godina, predao dobrotvornoj organizaciji Mid Norfolk i North Suffolk, gde je radila Kloi Šorten, menadžer za dobrobit životinja.

Pošto u odgajivačnicama nije bilo mesta neposredno pre Božića, Pegi je otišla kući da ostane sa Šortenima i njihova druga dva ovčara.

“Znali smo da Pegi želi da radi, pa smo započeli dug proces podučavanja kako da stada i radi sa pastirom, ne oslanjajući se na glasovne komande”, rekla je gospođa Šorten.

“Počeli smo tako što smo je naučili da nas gleda u potrazi za ručnim signalima.

“Koristili smo ponavljajuće i pozitivno pojačanje i umesto da verbalnu komandu uparimo sa radnjom, koristili bismo fizički gest ruke.”

Uz pomoć trenera ovčarskih pasa, Pegi je shvatila ručne signale i govor tela.

Proces je trajao, rekla je gospođa Šorten, a trebalo je i vreme da Pegi „nauči da je volimo – i razume našu pohvalu“.

Palac gore znači “dobra devojčica”, rekla je.

Iako je Pegi “generalno u penziji”, ona i dalje s vremena na vreme izlazi na posao sa suprugom gospođe Šorten. Što se tiče vremena za igru, Pegi mora da nositi GPS ogrlicu dok ona tako oduševljeno trči uokolo i ne čuje kako je vlasnici pozivaju.

“Neverovatno je videti je sa ovim novim životom i uživati u njenom životu s nama”, rekla je gospođa Šorten.

“Ona je dokaz da starog psa možete naučiti novim trikovima i divan je primer sposobnosti psa – čak i ako izgube osećaj.”