in

Devetogodišnja devojčica otvorila biblioteku za svoje drugare u sirotinjskom kvartu u Indiji

Devetogodišnja devojčica Muskan Ahirvar iz Indije, shvativši koliko su ona i njeni drugari željni knjiga i čitanja i koliko je ono važno za njih, rešila je da otvori dečiju biblioteku u siromašnom kvartu Bopal u Indiji, u kojem živi. 

Biblioteku je pokrenula u januaru 2016. i kako kaže deca koja su svakodnevno gluvarila okolo sada provode vreme u ovoj improvizovanoj biblioteci na ulici.

Ovo je mesto gde deca imaju besplatan pristup knjigama i prostor za čitanje. Ono što je najvažnije, deca koja još uvek ne znaju da čitaju na ovom mestu imaju priliku da nauče.

Podrška je stigla sa svih strana

Muskan je biblioteku otvorila ispred svoje kuće i u tom trenutku biblioteka se sastojala od samo 25 knjiga.

Kada se pročulo za ovu lepu inicijativu odlučne devojčice, knjige su počele da pristižu iz raznih krajeva Indije, kao i iz Amerike i Australije.

Ljudi su želeli da pomognu i doniraju što više knjiga za obrazovanje ovih mališana tako da Muskanina biblioteka danas broji više od 700 knjiga.

Deca u biblioteku dolaze svako veče nakon škole i provode vreme čitajući i zabavljajući se u isto vreme. Na ovom mestu oni organizuju kvizove znanja i takmičenja u kojima pobeđuje onaj koji pročita najviše knjiga.

Devojčica Muskan se nada da će u budućnosti imati prilike da proširi svoju biblioteku i poziva sve one koji imaju želju da se obrazuju i stiču nova znanja da pokrenu slične akcije u svojim kvartovima.