in

Baka prvi put stigla da zagrli svoje unuku nakon vakcinacije!

Unuka je došla u bakin stan s jedinstvenim poklonom – to je bio recept za zagrljaj. Prošlo je godinu dana otkako je Evelin Šo zagrlila bilo koga, a kamoli unuku Ateret Frenk.

Foto: cnn.com/printscreen

Ipak, Šo je rekla da neće pustiti unuku u svoj stan u Bronksu, iako su obe potpuno vakcinisane protiv Covid-19.

Na receptu, koji je Evelinin lekar ponudio da napiše, pisalo je: „Dozvoljeno je da zagrlite svoju unuku“. Bio joj je potreban samo podstrek da povrati deo svog života koji je toliko želela.

“Bila sam zaglavljena u zemlji Covid i izdavanje ovog recepta od lekara dalo mi je hrabrosti da je pustim unutra”, rekla je Šo za CNN-ovu Brajana Kelar. “Tu smo bili, stojimo u mom stanu i samo se grlimo i grlimo i plačemo i plačemo prvi put u godinu dana, što je bilo vantelesno iskustvo. Bilo je blaženo.”

Pre mesec dana, Centri za kontrolu i prevenciju bolesti objavili su smernice zasnovane na dokazima za ljude koji su u potpunosti vakcinisani protiv Covid-19. Bake i deke mogu da zagrle svoje nevakcinisane unuke, posebno ako su lokalni, jer CDC i dalje kaže da ljudi treba da izbegavaju putovanja.

Sada, kako su mnoge bake i deke dobili doze vakcine Covid-19, mali deo sveta ponovo počinje da se oseća dobro.

Evelin Šo je poslednju godinu provela bez toplog zagrljaja ili dodirivanja bilo koga.

Udovica živi sama i propustila je česte posete unuke i ćerke Laure Šo Frenk. Kada se konačno očekivao zagrljaj 1. marta, Šo i njena 23-godišnja unuka plakali su zagrljeni.

„Bilo je divno i bilo je to nešto po čemu ću pamtiti ceo život“, rekla je Šo. „Želim da se zahvalim lekaru što je napisao ovaj recept.“

Iako se zagrljaj osećao „neverovatno“, unuka Ateret Frenk rekla je da je nervozna iako je primila obe vakcine.

„Imajući taj recept u ruci, nekako… osećala sam se kao dozvola za zagrljaj bake, a kad sam to učinila, osetila sam se prirodno, osetila olakšanje i odmah počela da plačem“, rekla je Frenk .

Vraćanje na stvari koje su nekada bile tako normalne, poput zagrljaja voljene osobe, potrajaće neko vreme da se prilagodite.

„Svi ćemo morati da pređemo iz straha s kojim toliko dugo živimo“, zaključila je Šo.