in

ZNA SE KO ĆE NASLEDITI KRALJIČINU KRUNU OD 900.000 EVRA! Jedna žena je prava srećnica, a nije Kejt Midlton!

Nakon smrti britanske kraljice Elizabete II, koja je preminula 8. septembra, iza nje je ostao kraljevski nakin vredan više miliona evra. Posebno instrigantna je kruna koja je 1820. izrađena u čuvenoj draguljarnici “Randel i bridž”, specijalno za tadašnjeg kralja Džordža IV. U pitanju je zlatno-srebrna dijadema visine 7,5 centimetara ukrašena draguljima, koju je kralj Džordž nosio preko svoje somotske kape na krunisanju u Vestminsterskoj opatiji.

Kralj je u to vreme dijademu platio 8.216 funti, odnosno oko 9.410 evra, čemu treba dodati i iznos za godišnji najam dijamanata u visini od današnjih 900 evra. U međuvremenu dijadema je dopunjena novim draguljima i ima posebnu ulogu u britanskoj kraljevskoj porodici. 

Kruna sa novčanica i markica

Kruna kralja Džordža IV danas vredi nešto više od 923.200 evra. Na vrednoj dijademi nalaze se 4 malteška krsta i ukrasi koji simbolično predstavljaju Englesku, Irsku i Škotsku, kao i ruže, detelina i čičak. Na nju je ugrađeno 1.333 dijamanta, dok je u centru prednjeg krsta postavljen veoma redak i skupocen bledožuti brilijant. Duž osnove su biseri. Prvobitno je na gornjoj ivici bilo 86 bisera, a na donjoj 94 njih, ali je to promenjeno 1902. godine, pa se sada na gornjoj ivici nalazi 81, a na donjoj 88 bisera. 

Kruna je veoma važna za Britaniju i nalazi se na slikama kraljice na novčanicama i poštanskim markama. Kraljica Elizabeta nosila je ovu luksuznu dijademu na krunisanju 1953. godine, kao i prilikom otvaranja rada parlamenta. 

Ko će je nositi?

Iako je kruna kralja Džordža IV veoma važan deo istorije i tradicije, uglavnom je rezervisana za ženske članove britanske kraljevske porodice. Nakon smrti karaljice Elizabete II sada će je nositi Kamila, supruga kralja Čarlsa III. A tek kad jednog dana princ Vilijam preuzme britanski presto, taj vredan i luksuzan komad nakita zasijaće na glavi njegove žene, Kejt Midlton. 

BONUS VIDEO: