in

Zbog ljubavi se doselila u Beograd, a sada planiraju SVADBU?

I novu sezonu zabavno-edukativnog kviza “Štoperica”, koji se prikazuje na B92, ponovo vodi Uroš Jovčić. Glumac otkriva koliko se trudi da pomogne takmičarima, da li bi on učestvovao u kvizu, kao i da se priprema za nastavak serije “Klan”, ali i premijeru filma “Nebesa”. Sa nestrpljenjem očekuje i da izgovori sudbonosno “da”.

Gde ste snimali nove epizode “Štoperice” i šta su vas prolaznici najčešće pitali?

– Prvu epizodu smo snimali na Zlatiboru, potom smo obišli Užice, Požegu, Novi Sad, Sremsku Mitrovicu, Smederevo… Prolaznici su u prošloj sezoni slabije prilaziili, malo su se bojali, nisu znali šta snimamo, ni da li će da se izblamiraju kada čuju da je kviz i da li će znati odgovore. Međutim, kako je kviz postao gledan, nekako su se ljudi navikli na mene i da me vide u kvizu. Sada mi sami prilaze, pitaju da li stvarno snimamo, gde ćemo da postavimo “Štopericu” i da li ima prijavljivanja. Zanima ih i da li će biti teška pitanja. Gledaju kuda se krećem pa mi presetnu put i pitaju da li mogu da učestvuju.

foto: youtubescreen

Da li se trudite da pomognete takmičarima ili ste ipak strikni u pravilima kviza?

– Trudim se da pomažem takmičarima, ne previše, ali da budem pravičan. Naravno da mi je u cilju da takmičari osvoje što više novca, nauče nešto, da se dobro zabave i da im ne bude neprijatno već da se opuste, uživaju i igraju. Trudim se da budem prema svima isti.

Koji vas je odgovor u poslednje vreme nasmejao?

– Svako od nas ima nešto što zna ili ne zna. Nekome ide bolje jedna oblast, nekome druga, neko je obrazovaniji, neko načitaniji. Nisam se nikom smejao kada da neki pogrešan odgovor, nije kul, nije fer i nije u redu da se smejem ukoliko neko nešto ne zna. Jednostavno, ima dosta stvari koje ni ja ne znam. Niko nije sve naučio i uvek ima nešto što ne znate. Obično me neki odgovor iznenadi i začudi kao na primer ako neko nije čuo za Kurta Kobejna ili „Bitlse“. Prosto, možda ne sluša tu vrstu muzike, danas mladi slušaju nešto potpuno drugo. Neki odgovori su me začudili, ali me nisu nasmejali. Treba imati u vidu da takmičari često imaju tremu zbog kamera i gledam da ih što više opustim, da se malo šalim s njima, da se ne uplaše već da im bude prijatno i da se zabave.

Sve češće se glumci nalaze u ulozi voditelja. Kako se vi snalazite i da li ipak ima i glume ispred kamera?

– Istina je da se veliki broj mojih kolega bacio u voditeljske vode. Naravno, neko sa više, neko sa manje uspeha. Nije na meni da pričam kakav sam ja i kako sam se snašao, to ostavljam drugima da komentarišu. Drago mi je da su me posle prve sezone kviza pozvali da radim nastavak. Rekli su mi da je kviz gledan i da se ljudima sviđa. Nije bitno da li je to zbog mene ili je do formata, ali drago mi je da sam dobio poziv za nastavak snimanja jer je to neka vrste potvrde da su bili u pravu što su mene uzeli.

Da li ste vi ikada učestvovali u nekom kvizu?

– Nikada nisam imao priliku da učestvujem u nekom kvizu i evo sad kad se bacim u razmišljenje, nisam neki kvizoman, više volim da ih ispratim iz svoje fotelje, bez presije da probam da odgovorim na pitanja. Nije da se plašim da bih se možda izblamirao nego nemam želju da učestvujem. Jedan kviz mi je bio posebno zanimljiv – „Ruski rulet“ i tu bih želeo da učestvujem, naročito zbog toga što kada date pogrešan odgovor, upadate u rupu. Uvek me je zanimalo šta se dešava dole kad propadnete. Tu je i najkultniji kviz „Slagalica“. Ako se ukaže prilika, možda bih tamo učestvovao, nikad se ne zna.

Gledali smo vas u prvoj sezoni „Klana“. Da li se priprema drugi ciklus serije?

– Uspešno je završena prva sezona serije u režiji Bobana Skerlića. I mislim da je jako dobro prošla kod publike tako da mogu da kažem sa sigurnošću da od 15. maja mi nastavljamo sa snimanjem naredne sezone. Drago mi je da sam preživeo u prvoj sezoni, tako da će publika kao Šturma moći da me vidi i u drugoj sezoni.

Šta se dešava sa filmom „Nebesa“ Srđana Dragojevića?

– Meni je bila veliki čast i zadovoljstvo da sarađujem na filmu koje je režirao i pisao Srđan Dragojević, pogotovu što je to, kad sam pročitao, bio jedan od boljih scenarija u to vreme i baš imam jaku želju da vidim kako će to da ispadne na velikom platnu. Film je gotov i ja tu tumačim lik Saše koji je asistent u jednoj galeriji. Čekaju se bolje prilike i uslovi za premijeru filma.

Poslednjih godina nikada se više nije snimalo serija. Međutim, vi ste snimali samo jednu. Zbog čega?

– Mislim da je u današnje vreme privilegija kada čovek može da bira projekte i uloge, da kalkuliše šta će da radi. Malo sam projekata odbio u životu, najčešće zbog termina, da se nismo poklopili. Naravno, ređe se desi da mi se neki projekat ne sviđa, da mislim da nije za mene ili da neće biti prihvaćen kod publike. Imao sam jako veliku sreću da su serije, filmovi i predstave, čiji sam bio deo, jako dobro urađene i odlično prihvaćene kod publike.

Uvek ste govorili da je pozorište vaša najveća ljubav. Međutim, već godinu dana predstave se igraju na kašičicu…

– Pozorište jeste stvarno moja velika ljubav i u suštini pozorište i pozorišna scena su razlog zbog kojeg sam počeo da se bavim ovim poslom i zbog čega sam zavoleo glumu. Kao član pozorišta „Boško Buha“ od 2013. godine sam igrao mnogo predstava. Za sve ove godine preko 700 predstava, što je zavidan broj. Imao sam čak i preko 25 predstava mesečno. Danas mi mnogo nedostaje pozorište, ne samo gluma na sceni već i razmena energije sa publikom i kolegama, druženje pre i posle predstave i tokom proba, zatim premijere, pune sale, gromoglasan smeh, aplauz, da se družimo i grlimo… Čudno mi je da vidim poluprazne sale sa maskama. Nadam se da će sve ovo brzo proći.

Krajem prošle godine ste se verili. Kada planirate da stanete na ludi kamen sa verenicom Dženifer Dženi Martin?

– Ne želim da previše otkrivam, a jedan od razloga je što sam sujeveran, pa ne volim previše da pričam o nečemu, da ne bih izbaksuzirao. Planirali smo svadbu za ovu godinu, za ovo leto, ali to još uvek ništa nije sigurno zbog situacije u kojoj se nalazimo. Voleo bih da napravimo svadbu kako smo zamislili i planirali, pa ćemo videti šta će od svega toga biti i kako nam mere budu dozvolile.

Dženifer je i glumica i pevačica. Planirate li neki zajednički projekat?

– Ne planiramo trenutno nijedan zajednički projekat. Ja se bavim glumom i fokusiran sam samo na glumu, ona jeste završila glumu i pevanje i želi da se pre svega fokusira na pevačku, odnosno muzičku karijeru, tako da se u tom smislu malo razilazimo. Ali nikad se ne zna šta donosi dan, a šta noć. Mi se podržavamo u tome što radimo, svako ide svojim putem, ali ukoliko nam se putevi spoje, kao što jesu više puta, naravno da ćemo prihvatiti i biti zadovoljni.

Lepa Špankinja se zbog ljubavi preselila u glavni grad. Da li ste definitivno odlučili da vam Beograd bude baza u budućnosti?

– Jeste, Dženifer se zbog mene i ljubavi, sa lepih Kanarskih ostrva preselila u Beograd, na Voždovac, na beogradsku kaldrmu. Super nam je, živimo zajedno evo već tri godine, planiramo ovde Bože zdravlja da osnujemo i porodicu i da nam ovde bude naša stalna baza. Naravno, nikad se ne zna, možda nas poslovne obaveze odvedu na neko drugo mesto. Pravimo planove ali puštamo i da nas vetar malo nosi. Za sada kako nam se namestilo je bilo super. Videćemo, bitno nam je da se volimo, da smo živi i zdravi i da smo zajedno, pa gde god da smo, nama će biti lepo. Za sada je to Beograd, a za kasnije ćemo videti.

(Espreso / Blic)