in

ZA 20 GODINA JE BILA TRUDNA ČAK 16 PUTA, volela da je ratove i imala mnogobrojne ljubavnike! Ona je bila najuticajnija ličnost 18. veka, a i danas ne prestaje da izaziva pažnju!

Mnogi nikada nisu mogli ni da sanjaju da će devojčica rođena majskog jutra 1717. godine biti najuticajnija ličnost 18. veka. Marija Terezija je posle smrti oca, Karla VI i brata Leopolda, kao jedini potomak, nasledila presto Svetog rimskog carstva. Ona je bila prava imperatorka i carica iako je krunisana tek po udaji.

Terezija je krunu dobila na krajnje ironičan način 1736. godine i to tek posle udaje za Franca Stefana, kao njegova supruga. Sudbina je htela da Stefan ostane vladar u senci svoje supruge.

Marija je oduvek volela da učestvuje u ratovima, ali pošto je skoro svake godine bila trudna, nije bila u mogućnosti. Ona je za 20 godina bila trudna čak 16 puta, a rodila je 11 ćerki i 5 sinova, od kojih je čak 13 dece dočekalo period posle detinjstva. Marija je imala brojne ljubavnike, a to je nije sprečavalo da iskreno voli supruga Franca I. Tuga posle njegove smrti koja je usledila 1765. godine bila je za nju veliki udarac.

Izgubila sam muža, prijatelja, jedino što sam volela – izjavila je tada Terezija.

Njihov najstariji si Jozef izabran je za narednog vladara posle očeve smrti i svoju dužnost je obavljao zajedno s majkom. Carica je bila veoma vezana za svu decu i pisala im je pisma bar na nedeljnom nivou. Ljubav, pak, nije bila dovoljna da im dopusti da stupe u brak s partnerima koje su sami izabrali. Marija je svakom detetu izabrala odgovarajućeg bračnog partnera iz loze koja je najviše odgovarala carstvu.

Bila je pobožna katolkinja koja, s druge strane, nije imala razumevanja za sve druge vere, a i crkvu je potčinila državi. Prostestanti su mučeni, tlačeni i proterivani u nenaseljene delove današnje Rumunije. 

Celog života se borila protiv nemorala i bluda, iako je sama imala brojne ljubavnike. Na Sudu nevinosti, koji je osnovala, suđeno je prostitutkama, preljubnicima, sodomistima i homoseksualcima. Kazne su bile u rasponu od batina, pa do smrti. 

Podsticala je i sprovodila brojne reforme uz pomoć ministara. Reformisala je obrazovanje i finansiranje, podsticala trgovinu i razvoj poljoprivrede, što je značajno ojačalo Austriju. Uvela je opštu školsku obavezu, tako da su sva deca od 6 do 14 godina morala da idu u školu. Modernizovala je vojsku. Reorganizovala finansije i državnu kasu, a zabranila je lov na veštice.

Terezija je umrla 1780. godine u 63. godini, a iza sebe je ostavila obnovljeno carstvo koje je uticalo na ostatak Evrope dugo nakon njene smrti. Njeni naslednici su se ugledali na njen primer i nastavili modernizaciju.

Marija Terezija sahranjena je zajedno sa voljenim mužem u Carskoj kripti.

BONUS VIDEO: