in

Umrla Sačin Litlfeder

Glumica Sačin Litlfeder, koja je u ime Marlona Branda odbila Oskar koji mu je dodeljen zbog uloge u filmu “Kum”, umrla je u 75 godini.

Vest je sinoć saopštila Američka akademija filmskih umetnosti i nauka. Glumica Sačin Litlfeder bolovala je od raka dojke. U avgustu ove godine od ove institucije dobila je izvinjenje posle 50 godina.

Pripadnica Apača Sačin Litlfeder izašla je na binu na dodeli Oskara 1973. godine kako bi objasnila da glumac Marlon Brando ne želi da primi ovu nagradu zbog načina na koji se u filmovima prikazuju Indijanaci, američka Akademija filmske umetnosti i nauke uputila joj je izvinjenje za zlostavljanje koje je pretrpela.

Objavljujući odluku o pozivu na izvinjenje koji je upućen Sačin, Muzej američke filmske akademije preneoje reči predsednika Akademije Dejvida Rubina koji je napisao da je govor koji je održala Litlfeder bio snažan javni istup „koji nas i danas podseća na to da se ljudsko dostojanstvo mora poštovati”.

– Zlostavljanje koje ste pretrpeli zbog svoje izjave bilo je neopravdano. Emocionalni teret koji ste preživeli i cena koju ste platili za uništenu karijeru u našoj industriji su nepopravljivi. Predugo je hrabrost koju ste pokazivali bila nepriznata. Zbog toga vam nudimo naše najdublje izvinjenje i izražavamo vam naše iskreno divljenje – napisao je Rubin.

Sačin Litlfeder je izjavila da nije verovala da će doći dan kada će joj se Akademija izviniti, piše “Bi-bi-si”. Dodala je da je duboko ohrabrujuće videti koliko se toga promenilo“ od vremena kada je pre 50 godina javno odbila da primi Oskara u ime Marlona Branda zbog načina na koji se u holivudskim filmovima prikazuju Indijanaci.

Šta se desilo te noći na Oskaru? Kada je Marlon Brando 1973. godine osvojio Oskara za najboljeg glavnog glumca za ulogu u filmu Kum, Litlfeder je u indijanskoj haljini i mokasinama od jelenske kože izašla na scenu kao prva Indijanka koja je to učinila na dodeli najprestižnije filmske nagrade na svetu.

U govoru koji je trajao 60 sekundi, objasnila je da Brando ne želi da prihvati nagradu zbog „načina na koji filmska industrija tretira Indijance, starosedeoce američkog kontinenta“.

Pojedine zvanice u publici tada su je izviždale, a prema rečima svedoka, glumac Džon Vejn, koji se te večeri nalazio u bekstejdžu, kipteo je od besa.

Litlfeder je rekla da je zbog svog kratkog istupanja na ceremoniji dodele Oskara te 1973. godine bila izložena višegodišnjoj dikriminiaciji, podsmehu i fizičkim napadima.

Bonus video:

08:33

NAJPOŽELJNIJI RADNICI GRADSKE ČISTOĆE U ESPRESO IZAZOVU ZA DAN ZALJUBLJENIH: Beograđanke načisto ODLEPILE!

(Espreso)