in

Ulogu Tirketa je odbio ovaj glumac, pa je otišla u ruke Miloša Bikovića

Ulogu Tirketa je odbio ovaj glumac, pa je otišla u ruke Miloša Bikovića

Biković je očekivao drugu ulogu.

Osim što je prvo rediteljsko delo Dragana Bjelogrlića, mnogi mladi glumci su upravo ovde debitovali.

Svakako da je najviše pažnje na sebe skrenuo Miloš Biković, koji je tumačio ulogu Aleksandra Tirnanića Tirketa. Ipak, malo ko zna da je ova uloga prvobitno bila namenjena Marku Janketiću, ali da ju je on odbio zbog obaveza u pozorištu.

Odlučio je da prihvati angažman samo u predstavi „Prljave ruke“ u Ateljeu 212, piše Kurir. Međutim, ta predstava brzo je skinuta s repertoara, a film i serija „Montevideo, bog te video“ ostvarili su veliki uspeh.

Marko Janketić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Dragan Bjelogrlić je dugo razmišljao kome da poveri ulogu. Imao je veoma nezahvalan zadatak ne samo da debituje kao reditelj već i da otvori prostor jednoj potpuno novoj generaciji glumaca, da im da prostor i poverenje. Mladi glumci retko kad imaju izraziti šarm. On se zarađuje iskustvom, ulogama, odnosom prema poslu“, rekao je Biković pre nekoliko godina u Leskovcu.

Naime, Biković je bio planiran za ovaj film, ali ne za ulogu Tirketa, već Ivicu Beka.

„Dok je birao glavne uloge, nas 15-20 mladih glumaca svakodnevno je išlo na treninge. Nadao sam se da ću dobiti ulogu Ivice Beka i pojaviti se u drugom delu, ali nisam imao ambicije za glavnu. U jednom trenutku Dragan me je pozvao i rekao: ‘Vidi, ja hoću da ti dam Tirketa, ali mnogo si visok i pojma nemaš da igraš fudbal’. Rekao sam mu da ću se potruditi oko fudbala. Imao sam treninge kad i cela ekipa, ali i nasamo s trenerom, i sam sa sobom, kad me niko ne vidi. To je zahtevalo mnogo rada i taj period mi je bio stresan. Onda sam shvatio da nikada neću naučiti dobro da igram fudbal, ali mogu da iskoristim nekoliko trikova koje ću da navežbam do perfekcije. A kad te trikove izvedem, sve posle toga će delovati kao da ‘ovaj dečko vlada fudbalom’. Tako sam i koncipirao svoj lik“, zaključio je glumac.

Osim uloge u „Montevideu“, Marko Janketić je odbio ulogu u seriji „Čizmaši“, koja je potom donela mnogo uspeha njegovom mlađem kolegi Miodragu Dragičeviću.

BONUS VIDEO: Top 5 najlepših jugoslovenskih glumica