in

Ubedljivo vode na kladionicama i ove godine VIDEO

Ubedljivo vode na kladionicama i ove godine VIDEO

Ukrajina je odabrala svoju zvaničnu numeru za Pesmu Evrovizije 2023. godine. Umetnici su se okupili u improvizovanom skloništu u Kijevu gde je izabran pobednik.

Muzički umetnici, sudije i obožavaoci okupili su u stanici metroa koja je preuređena u sklonište za šou. Elektropop duo TVORCHI pobedio je na takmičenju sa svojom pesmom „Heart of Steel“.

„Mi ćemo predstavljati Ukrajinu u Liverpulu“, rekao je član grupe Andrij Guzuljak u poruci na zvaničnom Instagram nalogu Evrovizije.

„Jedva čekam da vas vidim. Spremni smo za izazov. I spremni smo da upoznamo druge neverovatne takmičare“, rekao je pevač Džeferi Keni.

Interesantno je to da je pesma, nakon što su kladionice otvorene, prva na listi i ubedljivo vodi kao pobednička pesma – baš kao i prošle godine.

Prema saopštenju za Evroviziju, dva muzičara su osnovala TVORCHI 2018. godine dok su studirali na Ternopoljskom nacionalnom medicinskom univerzitetu u zapadnoj Ukrajini.

Ukrajinski izbor nacionalnih pesama emitovan je uživo i strimovan na Jutjubu, prikazujući binu postavljenu u stanici metroa. Mnogi izvođači i članovi publike bili su u toploj odeći usred niskih zimskih temperatura.

„Hvala vam puno što nas gledate, što nas podržavate, zaista je važno za naše dane — iz ovog podruma — stvaramo novu muziku za Ukrajinu, našu Ukrajinu“, rekla je tada pobednica Evrovizije 2016. Džamala.

TVORCHI će se u maju ove godine suočiti sa umetnicima iz desetina drugih zemalja, a Britanci će biti domaćini.

Ukrajina je pobedila na prošlogodinjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, a grupa Kaluški orkestar odnela je glavnu nagradu. Pobeda znači da Kijev ima pravo na emitovanje finala ove godine.

Kako se borbe i granatiranje nastavljaju u Ukrajini, organizatori takmičenja su iz bezbednosnih razloga odlučili da se finale održi u Liverpulu u Engleskoj.

Rusiji je zabranjeno da učestvuje na ovogodišnjem takmičenju zbog njene invazije na Ukrajinu u februaru prošle godine.

BONUS VIDEO: Srbija na Dečjoj pesmi Evrovizije: Iz Jermenije među nama Katarina Savić i Martin Zoričić