in

U NARODU JE POZNATA IZREKA “PUSTI ŠEMSU DA IZGINEMO”, a malo ko zna da je pevačica imala STRAŠNE TRAGEDIJE!

Šemsa Suljaković, Foto: Printscreen

Šemsa Suljaković karijeru je počela sedamdesetih godina, a sa “Južnim vetrom” napravila je veliki uspeh na muzičkoj sceni tadašnje Jugoslavije. Samostalni album “Pristajem na sve“, koji je snimila 1986. godine, prodat je u 850.000 primeraka, a Šemsa do danas ima reputaciju jedne od najboljih pevačica narodne muzike.

Šemsa Suljaković je rođena 1951. godine u malom mestu Maglaj u Bosni i Hercegovini. Odrastala je u velikoj porodici, te je već u ranim tinejdžerskim godinama morala da počne da radi. Prvi posao imala je već sa 13 godina u Izvršnom komitetu u Maglaju.

Pevačica se veoma rano udala, još pre navršenog punoletstva. Sa 16 godina sklopila je brak sa svojim godinu dana mlađim prijateljem i iz ove ljubavi dobili su sina Almira. Ipak, ovaj brak dvoje veoma mladih supružnika potrajao je samo dve godine. Nakon ovog kraha, Šemsa se potpuno distancirala od svih i sama nastavila da odgaja sina. Tada još uvek nije ni slutila da će započeti muzičku karijeru i biti jedna od legendi narodne muzike.

Šemsin talenat bio je otkriven kada je jednom prilikom sa prijateljima otišla u kafanu i opustila se uz muziku i zapevala. Nije primetila da se na njenom stolu nalazi mikrofon i da svi mogu da je čuju. Oduševljen njenim glasom, gazda kafane pozvao ju je da peva u ovom lokalu.

– Nakon tog izlaska gazda mi je rekao da odlično pevam i da hoće sutra da me vidi s mikrofonom u ruci. Pristala sam i taj dan, dobro se sećam, tada najslušanije pesme napisala sam na jedan papir, kako se ne bih obrukala na prvom nastupu. U početku sam pevala sa sveskom u ruci i, mic po mic, moja karijera je napredovala – rekla je Šemsa svojevremeno za “Nezavisne novine”.

Svoje novo zanimanje dugo je krila od porodice. Nakon sedam godina pevanja u kafani snimila je i prvi singl “Otišla je ljubav s našeg kućnog praga”. Pesma je u to vreme bila dosta popularna, međutim mnogi nisu ni znali da ona peva. Veliki uspon u karijeri zapravo doživljava 1981. godine, kada se priključuje “Južnom vetru”. Nastupali su širom Evrope i punili dvorane. Hitovi ovog benda i danas se mogu čuti u gradskim kafanama i na slavljima.

– Bilo mi je žao kada smo se raspali jer su mi svi u ‘Južnom vetru’ bili podjednako dragi. Nisam mogla da zamislim da ne postoji taj orkestar. Napravila sam pauzu od pet godina posle toga i nisam se bavila muzikom. To je najteži period u mom životu – rekla je pevačica za pomenuti medij.

Ploču za koju kaže da je bila najuspešnija u njenoj karijeri Šemsa je objavila 1986. godine pod naslovom “Pristajem na sve”. Skoro svih devet pesama su za kratko vreme postale veliki hitovi. Na tom albumu, pored naslovne, našle su se i numere “Zar za mene više sreće nema“, “Mi se volimo“, “Stegni me bar još jednom“, “Što me pitaš“, “Svako me proleće na tebe seti“, “Dokle da se kradom sastajemo“ i druge.

Iako je u muzici nizala uspehe i pomerala granice, ipak, one druge, koje su zapisane u atlasima, ostavile su joj veoma bolne uspomene. Naime, u ratu je dva brata izgubila. Sin joj je isto bio ranjen, ali slučajno. Neki zalutali metak ga je pogodio i prošao mu kroz glavnu arteriju. Ali je sada sve kako treba, oženio se i Šemsa je postala baka.

Bonus video:

Angelina za Espreso otkrila šta joj se namestilo posle Evrovizije

08:15

Angelina za Espreso otkrila šta joj se namestilo posle Evrovizije

(Espreso/N portal)