in

SVI SU BESNI ZBOG AUSTARLIJE I NOVAKA, DA LI SE SEĆETE OVOG MOMENTA? Prvi REKET su tada UNAKAZILI dok je igrala MEČ

Foto: Youtube / Printscreen

Ona je 1991. godine po prvi put u karijeri postala je prvi reket sveta.Imala je samo 16 godina kada je podigla trofej na Rolan Garosu, tako je postala najmlađa osvajačica Gren slema u Parizu. Te 1991. godine postala je i najbolja teniserka na planeti. Svet je bio pod njenim nogama…

Međutim, jedan incident u potpunosti je promenio njen život i karijeru. Najmlađa šampionka u istoriji tenisa umalo je izgubila život kada kada ju je nožem u leđa dva puta ubo pomahnitali obožavalac njene konkurentkinje Štefi Graf. U Hamburgu 30. aprila 1993. godine dogodila se krvava drama na stadionu Rotebaum tokom četvrtfinalnog meča između Selešove i Bugarke Katarine Malejeve.

Kada se u pauzi između gemova saginjala da zaštiti noge od hladnoće, mučki joj je zabijen kuhinjski nož u leđa, pred televizijskim kamerama i očima celog sveta, zgroženog surovim događajem na crvenom tepihu od šljake. Počinilac je bio Ginter Parhe iz istočne Nemačke, navodi “Kurir Sport”, opsesivni navijač Štefi Graf, koji je danima pratio prvu teniserku sveta od hotela do stadiona.

Povređena Monika Seleš, sva u krvi prebačena je u lokalnu bolnicu, u pratnji majke i brata.

– Prve nedelje posle ranjavanja nisam mogla da pomeram ruku, ali dopustila sam sebi da me ispune mali naleti nade kako ću se potpuno oporaviti i za nekoliko meseci opet biti ona stara. Tada još nisam bila potpuno svesna ozbiljnosti onog što mi se dogodilo u Hamburgu – otkrila je u svojoj autobiografiji Monika Seleš.

Da zlo nikada ne ide smo, najbolje je na svojoj koži osetila proslavljena teniserka. U bolnici je saznala da joj je otac, za kog je bila jako vezana, teško bolestan.

@oglasnatabla

30 godina posle 😔


♬ original sound – OGLASNA TABLA

– Postojao je razlog zašto tata nije prisustvovao onom sudbonosnom meču u Hamburgu. Kad su mi se on i mama pridružili u Vejlu, izgledao je loše. Bio je pripadnik stare garde i mrzeo je doktore, jednostavno nije mogao da podnese preglede. Imao je rak prostate. Bila sam uništena, kao da se neko okrutno našalio sa mnom. Tata je smešten u vrhunsku kliniku Mejo u Minesoti. U proleće te 1993. godine, bila sam bolesna od brige za oca i strahovala sam za svoju karijeru – otvorila je svoju dušu Monika, i navela da je njen otac operisan i da se posle toga podvrgao hemioterapiji.

Monika Seleš vratila se na tron, ali samo na kratko

Monika se u julu 1995. godine trijumfalno vratila u takmičarske tokove. Uz neviđene mere bezbednosti, 1996. godine osvojila je svoj deveti Gren slem u karijeri.

Međutim, sreća je kratko trajala. Svatila je da joj otac Karolja polako gubi bitku s bolešću i ta činjenica ju je razarala.

– Svaki dan započinjem misleći na njega. Kako vreme prolazi, sve više mi nedostaje. Gde god sam putovala na takmičenja, tata je uvek bio pored mene. Kada je operisan od raka prostate i pao u postelju, ja sam bila pored njega. Davala sam mu morfijum za ublažavanje bolova i hrabrila ga da izdrži, kao što je on mene bodrio na turnirima. Preminuo je u maju 1998. godine i taj gubitak boli me više od hamburške rane. Teško je kada tokom meča po navici pogledate u publiku i shvatite da je ono najvažnije mesto ostalo zauvek prazno – istakla je u svojoj autobiografiji Monika Seleš.

Gubitak oca, česte povrede, depresija, noćne more kao posledica napada u Hamburgu… Sve to uticalo je da njena karijera krene silaznom putanjom. Jednostavno, nikada više nije bila ona stara Mala Mo… Povukla se zvanično 2008. godine.

Monika danas živi i radi na Floridi. Izuzetno je angažovana na raznim poljima. Nedavno je pristupila Međunarodnoj teniskoj kući slavnih u Njuportu, a potpisala je ugovor i sa izdavačkom kućom Blumsberi, za seriju romana namenjenih tinejdžerima pod naslovom Akademija, navodi. Članica je sportske organizacije Laureus, zajedno sa Nađom Komaneči, Borisom Bekerom, Majklom Džordanom i drugim slavnim sportistima. Veliki novac je uložila i u lanac resotorana “All Stars Cafe”.

Kako bilo, mnogi su jezivu scenu Monike Selaš koju je nasilnik izbo nožem tokom meča povezali sa aktuelnom situacijom Novaka Đokovića i Australije.

Podsećamo, Novak Đoković, najbolji teniser sveta, posle desetodnevne sage oko kovid testa deportovan je iz Australije, koja mu ukinula vizu neposredno pred prvi grend slem sezone, na kojem brani titulu.

Đokovićev boravak u Australiji izazvao je veliku pažnju širom sveta, posebno među njegovim najvernijim navijačima, poput Džuli koji ga prate širom sveta.

Bonus video:

Espreso Twitter: Nada Macura

06:42

Espreso Twitter: Nada Macura

(Espreso)