in

Profesor dao objašnjenje stihova pesme kojom će se Hrvatska predstaviti na Evroviziji – NOVA portal

Profesor dao objašnjenje stihova pesme kojom će se Hrvatska predstaviti na Evroviziji – NOVA portal

Bend Let 3 s pesmom „Mama ŠČ“ predstavljaće Hrvatsku na predstojećoj Evroviziji, a nakon pobede na “Dori” njihova numera postala je glavna tema.

Neobična numera i ekscentrični nastup oduševili su glasače širom Hrvatske, a ubrzi nakon ubedljive pobede usledila su oprečna mišljenja i brojne burne reakcije.

Na društvenim mrežama počelo je da se raspravlja o tekstu pesme, pa su se pokrenula brojna pitanja – šta u pesmi predstavlja „majka“, šta „traktor“, a šta „šč“.

Hrvoje Cvijanović, profesor s Fakulteta političkih nauka, na svom Fejsbuk profilu objavio je status u kojem je objasnio značenje kontroverzne pesme koja je podigla ogromnu prašinu u regionu.

„ŠČ ( ruski Щ) pesma ‘Let 3’ o putinovskoj (‘Majci’) Rusiji, najprimereniji je estetsko – muzički hrvatski odgovor za pesmu Eurovizije na tekuću rusku agresiju. Pa, da malo dešifrujemo tekst. ‘Mama’ se stalno ponavlja u pesmi: ‘Mama kupila traktora, Mama ljubila morona’ … ‘Mama’ kao Majka Rusija, a ‘Белару́с’ (Belorus) je inače model traktora“, napisao je profesor i zaključio:

„Majka Rusija (pod)kupila traktor (Belorusiju) iz koje je takođe pokrenuta agresija, i iz koje se zlo takođe širi (Slično godinama ‘kupuju’ koga god mogu. Inače, Putin je nedavno dobio od Lukašenka traktor za rođendan). Ukratko, Majka Rusija voli morona – Putina – malog krokodilskog psihopatu, koji preeti armagedonom, zbog kojeg mali čovek odlazi u rat. Tako to otprilike lirski vide ‘Let 3’, jedini na hrvatskoj sceni koji su na simboličko – sarkastičan način opevali rusku agresiju koja oblikuje sudbinu Evrope.“

„Nedavno, u jednom od intervjua, kad su se pojavili u TV studiju s raketama na kojima je pisalo ‘Lenjin’, izjavili su da je Putin ‘primer bahatluka koji misli da je planeta njegova igračka’. Tako govori band s levog spektra dok mnogi drugi ćute. A što se tiče ostalih pesama, uglavnom prilično isprazne i izlizane jadikovke o ljubavnim patnjama… a za to je bolje otvoriti ‘Patnje mladog Werthera’,“ objavio je Cvijanović.

Inače, članovi sastava „Let 3“ izjavili su pre nastupa na „Dori“ da su „ljudi možda dobro prepoznali da se u pesmi radi o Putinu“, piše „Index.hr“.

„Želimo poslati poruku onima koji misle da je planeta njihova igračka i upravljaju svima kao marionetama, a u ovom trenutku je Putin istaknuti maneken tog stila pa je došlo na red da mu posvetimo pesmu”, rekao je Mrle.

BONUS VIDEO: Pevačica iz Gruzije ima najekstremniji autfit na Evroviziji