in

Prelepa Selma je najuticajnija žena u Novom Pazaru koja ruši zablude o islamu

Prelepa Selma je najuticajnija žena u Novom Pazaru koja ruši zablude o islamu

“Epitet nečija bivša samo Balkan i dalje razvlači i to nije moj problem.”

Selma Mekić, umetnica, pedagoškinja i modna kreatorka iz Novog Pazara, danima je u centru dešavanja, zbog nekadašnjeg braka s pevačem Dadom Polumentom. Njih dvoje su bili u braku pre deset godina i to pet meseci, a iako se modna kreatorka ranije nije oglašavala povodom razvoda, mediji ovih dana pišu kako njih dvoje već godinama vode tihi rat, te da je Selma bivšem suprugu nedavno poručila da mu je zabranjeno da pominje njeno ime.

Selma, koja se bavi modernom kaligrafijoim, iscrtavanjem arapskih slova i simbola na raznim tkaninama, navodno je posvetila jednu objavu bivšem suprugu i to na svom Fejbuk profilu. Tu objavu preneli su pojedini domaći mediji, ali je u međuvremenu nestala sa Selminog profila. U njoj je između ostalog pisalo da oboje znaju šta se desilo među njima, ali da nema potrebe da se to iznosi u javnost.

„Neka Dada Polumentu neko obavesti da se od Selme Mekić razveo pre skoro deset godina i da mu je zabranjeno da moje ime i prezime spominje javno, bilo to u pozitivnom ili negativnom kontekstu. Neka se pozabavi svojom ženom i decom i neka nedostatak medijske pažnje traži na drugom mestu. Nikad u životu nisam spomenula njegovo ime javno. Ovo će biti prvi put da spomenem, a nadam se i poslednji, ukoliko se nauči pameti i prestane on mene da spominje. Za svaki intervju koji sam dala, prvi uslov je bio da se njegovo ime ne spominje“, navodno je napisala u objavi na Fejsu.

Selma je inače, za express.ba izjavila i da ne pristaje da je zovu i prepoznaju kao nečiju bivšu suprugu.

„Kad odem na revije i izložbe po Dubaiju tamo niko ne zna čija sam bivša supruga. Tamo sam kaligrafkinja i modna dizajnerica Selma Mekić. Ja nisam ničija svojina, imam identitet, svoje ime i prezime i utabanu stazu uspjeha koju sam postigla svojim trudom a ne skandalima. Za to mi je bila potrebna Božija pomoć, pomoć porodice i pravih prijatelja. A taj “epitet” nečija bivša samo Balkan i dalje razvlači i to nije moj problem.“

Selma ima uspešnu karijeru modne dizajnerke, a govori engleski i turski jezik i neko vreme je živela u Turskoj i Dubaiju.

Ona živi punim plućima i kaže da je dobro ako neko upravo putem njenog lika i dela razbije predrasude o muslimankama – i nošenju hidžaba.

„Ako ne, zašto bih ja trošila svoje vreme da nekog ubeđujem da je u zabludi kad su muslimanke sa hidžabom u pitanju? Ako bih objašnjavala nekome zašto nosim hidžab, to bi značilo da sam ja to objašnjenje nekome dužna. Ja često volim da kažem: ‘Ok, nosim hidžab na glavi. Možemo li da pređemo na dijalog?’ Ja još nisam naišla da neko postavlja pitanja časnim sestrama zašto su potpuno pokrivene. To je jasno ko dan i ljudi ih poštuju zbog toga. Savetujem ljudima da se edukuju, putuju, da razgovaraju sa ljudima koji su drugačiji od njih. Samo na taj način mogu da prošire svoje vidike i da razbijaju predrasude i zablude“, rekla je Selma u intervjuu za Zadovoljna.rs.

Foto:instagram.com/selmamekicc/

Definitivno najgore iskustvo doživela je kada je morala da skine hidžab za fotografisanje za ličnu kartu.

„Ali hvala Bogu zakon se promenio i sada sam pokrivena u svim ličnim dokumentima. Sva ostala negativna iskustva su za mene sitna i nisu vredna pomena“, rekla nam je Selma.

Foto:instagram.com/selmamekicc/

Novopazarci je još nazivaju „feministkinja sa hidžabom“, a ona je neko ko se javno i preko društvenih mreža konstantno bori za ženska i ljudska prava.

O ovoj temi, Selma je nedavno govorila za Danas.

„Želela sam da upišem versku školu Medresu, a da bi devojke pohađale ovu školu obavezno je da su pokrivene, tako da sam hidžab počela da nosim sa svojih 15 godina. Možda će vam zvučati čudno, i sama sam imala predrasude, misleći da su žene sa hidžabom savršene, ali boraveći četiri godine u internatu shvatila sam da smo sve individue za sebe i da niko nije bezgrešan i savršen. Ja imam svoj temeperament, svoje bubice, kao i neko bez hidžaba, nekada nije moj dan, ali to sam uglavnom ja. Noseći svoj amanet, ponekad stvorim i sebi pritisak, ali trudim se da se prizemim i kažem sebi da je iskušenja bilo i biće i da su greške za čoveka. Jako mi je bitno da budem osoba koja je od koristi samoj sebi, svojoj porodici i prijateljima i na taj način budem prava muslimanka, a uz to da budem školovana, obrazovana i sa lepim ponašanjem“, izjavila je Selma.

Dotakla se i teme uklapanja posla i hidžaba i prepreka na koje je nailazila tokom karijere.

„Nakon završetka fakulteta trebalo je da počnem da radim kao veroučitelj u jednoj osnovnoj školi, međutim sistem je takav kakav jeste, pa je na mesto koje je bilo namenjeno meni došla neka devojka. Tu sam doživela buđenje, jer sam na svojoj koži doživela sistem i svo to stranačko, političko zapošljavanje“, dodala je.

Kao zagovorinica ženskih prava, Selma često ističe svoje feminističke stavove na društvenim mrežama, koji često privlače pažnju javnosti.

„Ponekad nisam ni svesna da sam nekim ženama inspiracija, a one mi se jave putem društvenih mreža i kažu da sam ih nadahnula, naročito razvedene žene. Svi mi imamo svoje borbe unutar četiri zida, ali njih ne treba ispoljiti ni kada smo vani. Žene koje se tek razvedu obično me pitaju kako sam ja sve to tako jako podnela i iz toga izašla još jača, pa od mene traže jednokratni savet, a sa nekima se i duže čujem i savetujem. Moj savet im je da zbog svoje razočaranosti ne krenu lošim putem, već da rade na sebi i da se izbore za sebe. Nekada je dovoljna reč da nekoga uteši, da mu bude odskočna daska. Zbog toga se i u islamu potencira džemat- zajedništvo. Definitivno je reč ključna stvar, jer da nije reči ne bi postojali ni diplomatski odnosi“, rekla je Selma.

Foto:instagram.com/selmamekicc/

Selma je nedavno održala i svoju drugu modnu reviju u Dubaiju posle koje je pokupila samo pozitivne komentare.

„Glavna inspiracija za moje kreacije je arapska kaligrafija koja je neizostavna kao detalj na svakoj kreaciji. Cilj mi je da žene koje nose moje kreacije izazivaju poštovanje i divljenje. Da budu otmene, elegantne i upečatljive. Na mojoj modnoj reviji birala sam manekenke različite boje kože i nacionalnosti, jer je u toj različitosti ljepota i čar“, rekla je Selma za naš portal.

***

BONUS VIDEO: Poznate Lepotice i Zveri

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram