in

Predsednik UO RTS objašnjava da li je u sukobu interesa jer je dao pesmu za Evroviziju 2023.

Predsednik UO RTS objašnjava da li je u sukobu interesa jer je dao pesmu za Evroviziju 2023.

Branko Klanšček, predsednik Upravnog odbora RTS-a, učestvovaće na takmičenju za Pesmu za Evroviziju ’23. S obzirom na to da njegovu funkciju, postavlja se pitanje – da li ima reči o sukobu interesa? Klanšček tvrdi – ne.

„Upravo ta pesma ‘Kao grom iz vedra neba’ je nastala pre 6-7 godina za neki festival u Crnoj Gori – da l’ za ‘Sunčane skale ili Budvu. Od tada je pesma registrovana u SOKOJ-u. Za PZE pesmu je prijavio kompozitor Aleksandar Filipović. Sto se tice sukoba interesa on ne postoji, jer članovi UO niti su zaposleni na RTS niti su javni funkcioneri da bi se na njih primenjivao Zakon o sprečavanju sukoba interesa“, navodi Klanšček za Nova.rs.

„Mislim da to jako dobro znaju odgovorni na RTS jer inače pesma se ne bi našla u konkurenciji. Isto kao što se pesma Vladimira Graića, jednog od direktora RTS našla u konkurenciji, i naravno to nije sukob interesa, već autorsko delo“, zaključio je Klanšček za Nova.rs.

Nemanja Nenadić, programski direktor „Transparentnosti Srbija“, s druge strane, kaže da sve zavisi od toga „ko odlučuje o izboru pesama i ko bira te koji biraju.“

„U ovakvim situacijama, kada postoji makar sumnja u sukob interesa, najbolje bi bilo da se Klanšček kao javni funkcioner obrati Agenciji za sprečavanje korupcije i zatraži od njih mišljenje. Takođe, trebalo bi pogledati da li organizatori Eurosonga imaju neka svoja pravila. Sa stanovišta domaćeg zakona, problem je u tome što se Klanšček i drugi članovi UO RTS više ne smatraju javnim funkcionerima, iako su to ranije bili. To je posledica neutemeljenog i štetnog autentičnog tumačenja definicije pojma ‘funkcioner’ u Zakonu o sprečavanju korupcije donetog pre godinu dana“, rekao je Nenadić za Nova.rs.

Nemanja Nenadic
Nemanja Nenadić BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD

Branko Klanšček autor je numere „Kao grom iz vedra neba“ koju izvodi pevačica Jovana Tomašević.

BONUS VIDEO: Zagrljaj novinarke iz Ukrajine sa pobednicima Evrovizije