in

Poznati scenarista se pita da li je Srbija dotakla novo dno

Poznati scenarista se pita da li je Srbija dotakla novo dno

Dimitrije Vojnov, dramaturg, scenarista, glumac i filmski kritičar, komentarisao je učešće predsednika Upravnog odbora RTS Branka Klanščeka na takmičenju za Pesmu za Evroviziju ’23.

Vojnov je situaciju nazvao „unikatnom bizarnosti“ i u nekoliko objava na Fejsbuku naveo da Klanšček možda ne bi trebalo da bude na poziciji na kojoj se nalazi. Ono što je napisao prenosimo u nastavku.

„Moram da prizna da je ova situacija sa Brankom Klanščekom, pop stvaraocem u pokušaju, čije ime se pojavljuje među autorima izabranih pesama za završnu selekciju RTS-a koju će slati na Evroviziju, jedna od unikatnih bizarnosti. Naravno, možda postoje dva Branka Klanščeka koji se bave pop muzikom, to treba da utvrdimo ali ako je to zaista onaj za kog mislimo da jeste – Predsednik Upravnog odbora RTS onda se postavlja pitanje u kojoj meri je ispao glup“, navodi Vojnov na Fejsbuku.

„Razlog da mislimo da jeste isti čovek kaže njegova biografija u kojoj se navodi, ‘Kao autor pesama učestvovao je na brojnim muzičkim festivalima kao što su Festival u Vrnjačkoj Banji, Zagrebački festival, festival Sunčane skale, Melodije hrvatskog Jadrana, Splitski festival i drugi. Klanšček je i član SOKOJ -a’. Ako je poslao pesmu, i prosto pošao dalje, to je prilično bahato i glupo. Ali, ako je poslao pesmu, a onda je oni koji imaju problem s njim namerno progurali da bi ga osramotili i napravili budalom, to je zaista jedan novi nivo“, dodao je Vojnov.

„Naravno, muzika je velika strast, svako ko napravi neko autorsko delo želi da ga potpiše i da se izbori za svoju priliku. Ipak, neko sa tako neobuzdanim estradnim nervom onda ipak nije za Predsednika Upravnog odbora RTSa, pa da je sto puta završio srednju školu, odlučivši da se nadalje uči iz životnog iskustva umesto na fakultetu. Prepustiti takvoj osobi da predsedava Upravnim odborom RTSa i kontrolisanjem rada jednog tako složenog i osetljivog sistema ipak nije uobičajeno čak ni za zemlju gde je vršilac dužnosti direktora EPSa pre tog posla imao iskustva sa ćumurom od energenata, držeći roštiljdžinicu“, zaključio je Vojnov na Fejsbuku.

Foto: Printscreen / Facebook

Vojnov je potom podsetio na Klanščekova ranija politička i muzička delovanja, te je naveo Tanjugovu vest iz 2016. godine, kada je Klanšček napustio pokret „Dosta je bilo“.

„Bivši predsednik opštinskog odbora pokreta Dosta je bilo na Vračaru Branislav Klanšček tvrdi da je jedini zakonski zastupnik te liste u beogradskoj opštini i traži od lidera Saše Radulovića da vrati sedam ‘otetih’ mandata. Klanšček tvrdi da je Radulović uz pomoć Demokratske stranke i opštine Savski venac u aprilu falsifikovao izbornu listu i nelegalno je predao opštinskoj izbornoj komisiji Vračar“, piše u Tanjugovoj vesti iz 2016. godine.

Foto: Printscreen / Facebook

Potom je istakao još jednu stvar vezanu za Upravni odbor RTS-a.

„Ali ovo je jedna lepa uzročno posledična veza. Kako je Klanšček stigao u Upravni odbor RTS? Istinomer beleži, „Za člana UO RTS-a, krajem septembra 2020, predložili su ga Predrag Adejković i Svetislav Goncić. Tačno dve godine i mesec dana kasnije, Azdejković stiže u Upravni odbor RTS. Tada, uveren da je okupio kvalitetan tim, Klanšček se okreće muzici i sprema pesmu za Evroviziju…“, dodao je Vojnov.

Foto: Printscreen / Facebook

Nakon što je RTS sinoć objavio listu učesnika na takmičenju za Pesmu za Evroviziju ’23, na listi se našlo i ime jedog od članova Upravnog odobra Javnog servisa.

Kako se navodi u spisku, Branko Klanšček, autor je numere „Kao grom iz vedra neba“ koju izvodi pevačica Jovana Tomašević.

Evrovizija će ove godine biti održana u Liverpulu, Velikoj Britaniji, nakon što je prošle godine u Torinu pobedu odneo ukrajinski bend „Kalush Orchestra“ pesmom „Stefanija“. Zbog bezbednosti takmičara i publike, Evrovizija ove godine neće biti održana u Ukrajini, već je drugoplasirana u finalu Velika Britanija preuzela na sebe organizovanje najvećeg muzičkog takmičenja.

Kako je otkrila Olivera Kovačević, urednica zabavnog programa RTS, predstavnike Srbije biraćemo 1., 2. i 4. marta, kada će se održati „Pesma za Evroviziju“.

Publika u Srbiji sa nestrpljnjem iščekuje da vidi ko će se predstaviti publici i kakve numere su spremili naši umetnici, a onda i ko će predstavljati našu zemlju na ovogodišnjoj Evroviziji. Popularnost „PZE“ dodatno je porasla, nakon nezvesne borbe na prošlogodišnjem takmičenju, kao i izborom naše predstavnice Konstrakte, koja je pesmom „In corpore sano“ osvojila evropsku pubiku na prošlogodišnjem takmičenju u Torinu.

BONUS VIDEO: Zagrljaj novinarke iz Ukrajine sa pobednicima Evrovizije