in

Pesma i sad ima uticaj i na ozbiljne društvene probleme

Pesma i sad ima uticaj i na ozbiljne društvene probleme

Postoji stavka kod legendarne grupe koja članovima iste nije donela materijalnu korist.

Švedski muzički sastav Abba ostvario je najveći uspeh na svetu prodavši bezbroj nosača zvuka, a jedna tajna je sada obelodanjena.

Čak ni najverniji fanovi grupe nisu upućeni u to da Abba od megahita „Chiquita“ („Devojčica“) nisu zaradili ništa, iako se ta ploča decenijama prodavala u milionima primeraka.

Frontmen grupe Bjorn Ulveus otkrio je o čemu se radi.

„Dali smo autorska prava Unicefu“, izjavio je on za BBC i dodao:

„Mnogo novca je stiglo tokom godina, jer se pesma mnogo svirala i strimovala, pa je mnogo ploča prodato, tako da sam veoma srećan zbog toga. Mislim da je najhitnija stvar koja se može učiniti na ovoj kugli, osnaživanje mladih žena i devojaka. To bi promenilo naš svet.“

ABBA Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN

Numera „Chuiquitta“ napisana je povodom Unicefove godine deteta, a ovo je ujedno i prva pesma grupe Abba na španskom jeziku, te je bila izuzetno slušana i na prostorima Latinske Amerike.

Ulveus je opisao problem koji je dugo bio zastupljen.

„Tako je tužno što širom sveta postoje kulture i religije koje devojkama jednostavno ne daju jednake šanse. Tako da smo na početku rekli Unicefu, tamo želimo da ode naš novac“, izjavio je on.

Koliko je pesma društveno korisna, govodri i podatak da osnovnoškolci pohađaju radionice o zdravlju i samopoštovanju u Udruženju prijatelja razvoja i mira (ADP), najstarijoj nevladinoj organizaciji u Gvatemali, a ista je finansirana sredstvima od Abbinog hita.

Prošlo je 43 godine otkako je pesma izašla, a muzika je upotrebljena za rešavanje nekih od najsloženijih problema Srednje Amerike, a tiču se nemaštine, porodičnog nasilja, silovanja i zloupotrebe psihoaktivnih supstanci.

BONUS VIDEO: Vampiri ponovo lete Među nama