in

Ovo je Marija iz “Žikine dinastije”!

Pre godinu dana, domaći mediji javili su da je preminula slavna Rialda Kadrić, glumica koju smo upamtili po ulozi Marije, Bobine najveće životne ljubavi, u serijalu filmova “Žikina dinastija”.

Ova rođena Beograđanka preminula je u Atini 25. januara 2021. godine nakon srčanog udara, u 57. godini.

Zanimljivo je da je Rialdina majka, takođe, preminula na ulici jednog januarskog dana, o čemu je glumica pričala jednom prilikom.

― Tog 16. januara 1991. godine moja majka je iznenada preminula na ulici u Beogradu, rat u Jugoslaviji se širio, i rešila sam da ostanem u Londonu i počnem neki novi život ― ispričala je ona.


Rialda se, inače, do kraja života osećala kao Jugoslovenka, pre svega zato što dolazi iz mešovite porodice, baš kao i njen suprug.

― Prvo pitanje koje postavljaju sada u vreme raspada Jugoslavije je koje ste nacionalnosti. Dozvolite da vam predstavim svoje korene, moj deda bio je Rus, majka Srpkinja, a otac musliman, odrasla sam u Srbiji. Udata sam za čoveka koji ima srpske, mađarske, hrvatske i jevrejske korene, sebe predstavlja kao osobu koja je budala jer sebe još smatra Jugoslovenom ― ispričala je ona jednom u emisiji “Balkanskom ulicom”.

Rialda je rođena u Beogradu, a odrastala je u samom centru grada. Još u ranom detinjstvu je postala članica Dramske sekcije Radio Beograda, a već u 13. snimila svoj prvi film. Iako je gradila glumačku karijeru, paralelno je putovala i upisala svetsku književnost na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a 1984. godine je prvi put posetila London da bi usavršila svoje znanje engleskog jezika. U ovaj grad se, međutim, zaljubila, pa se dve godine kasnije preselila u Englesku, a nakon što je počeo rat u Jugoslaviji odlučila je da na Ostrvu ostane zauvek.

Rialda je ostvarila nešto manje od 20 uloga tokom svoje uspešne glumačke karijere, a poslednju je zabeležila 1990. godine, u filmu “Čudna noć”. Ipak, najpoznatija je kao Marija iz “Žikine dinastije”, serijala uz koji stasavaju generacije širom regiona.

Bonus video:

36:37

ESPRESO INTERVJU: Mirče i Ana Radulović

(Espreso)