in

Oni su ispali iz takmičenja za Evroviziju, lista je šokantna

Oni su ispali iz takmičenja za Evroviziju, lista je šokantna

Javni servis Srbije objavio je listu učesnika koji će se takmičiti na Pesmi za Evroviziju ’23. Među učesnicima ima potpuno novih imena koja javnost Srbije do sada nije imala prilike da vidi. Međutim, postoji i druga lista – učesnika koji su poslali svoje pesme na konkurs, ali nisu prošli dalje.

I tu ne govorimo o nekim nepoznatim imenima ili ljudima koji tek započinju svoje karijere, već o istaknutim estradnim umetnicima ili priznatim kompozitorima i tekstopiscima koji su svoje muzičko umeće dokazali mnogo puta ranije, između ostalog i na Evroviziji.

Danima se spekulisalo da su pojedini narodnjaci predali pesme na konkurs, ali niko od njih nije prošao. Jedan od njih je i Dragan Kojić Keba koji kaže da je muzički žiri RTS-a pun predrasuda.

„Ne znam ko je bio u žiriju i ne zanima me, njihova odluka, njihova stvar a uostalom i bez toga pesma će pronaći svoj put u našoj zemlji i regionu“, rekao je Keba za Nova.rs.

„Moje mišljenje je da žiri treba da razmišlja o tome da pošaljemo na Evroviziju pesmu koja će se najpre svideti našoj publici, dakle da ta pesma ima našu baštinu, da odiše našim podnebljem, našim vazduhom, navikama… I kad ta pesma prođe sve te kriterijume, onda da je šaljemo u svet, a ne da slušamo Evropu i svet i da se prilagođavamo njima, da note pišemo po njihovom ukusu. Takođe, žiri mora da rasčistiti sa predrasudama! Siguran sam da bih ja na pravi način opravdao to što sam se prijavio za takmičenje, ali predsrasude su da pevači narodne muzike ne mogu da učestvuju na pesmi Evrovizije. To je nažalost činjenica koja se po ko zna koji put dokazala“, dodao je Keba za Nova.rs.

„Dve pesme sam prijavio – ‘Ljubavi moja’ gde sam kompletan autor i ‘Pratim te’,  autor je Bojan Libero Mjuzik. I naravno itekako verujem u uspeh istih a svim učesnicima za Pesmu Evrovizije želim takođe uspeh“, rekao je Keba.

Dragan Kojić Keba Foto:Filip Krainčanič/Nova.rs

Među onima koji se nisu prošli i ne takmiče se, a prijavili su se, nalazi se i Sara Milutinović, naša istaknuta kompozitorka i tekstopisac.

„Pre svega imam ogromno evrovizijsko iskustvo, učestvovala sam kao kompozitor i tekstopisac na Evroviziji u timu Bosne i Hercegovine 2007. godine i napravila odličan plasman. Iste godine instrumental pesme: ‘Rijeka bez imena’, proglašen je za najbolji na takmičenju“, započela je Sara Milutinović za Nova.rs.

„Prošle godine Švajcarska me je zvala da budem u žiriju za njihov nacionalni izbor. Više puta sam bila član žirija za Srbiju kada je pesma Evrovizije u pitanju i na Beoviziji. Samim tim mi je izuzetno čudno da pesma nije prošla konkurs. Volela bih da znam ko je stručni ziri, po kom kriterijumu se bira numera. Kako je moguće da nekoliko autora sa spiska ima direktne veze sa javnim servisom, pa čak i samim takmičenjem i da je to legitimno? Da li se na bilo koji način krši statut i ko je odgovoran da ispita eventualni nepotizam?“, dodala je Sara Milutinović, aludirajući na učešće Branka Klanščeka na takmičenju za Pesmu za Evroviziju ’23, o čemu je ranije pisala na Instagramu.

Foto: Printscreen Instagram/sarah_composer

„Ako nije sukob interesa da ljudi iz RTS-a pišu, organizuju, biraju pesme, treba li da očekujemo da uskoro i sami izvode numere na festivalu, s obzirom da voditelji već igraju, pa imaju uigran servis za sve?“, zaključila je Sara Milutinović za Nova.rs.

Pesma za Evroviziju 2022
Aleksandra Sara Milutinović, Pesma za Evroviziju 2022 na RTS-u Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Pevačica Goca Lazarević, navodno se takođe prijavla na konkurs, ali nije prošla u uži krug i samim tim se ne takmiči. O tome je pričao menadžer Ace Lukasa, Saša Mirković, a portal Nova.rs kontaktirao je i samu pevačicu-

„Nemam komentar i ne odgovaram na ta pitanja“, rekla je ona kratko.

Foto: Antonio Ahel/ATAImages.

S druge strane, Mirković je dao svoj komentar na tu temu za „Alo“.

„Sara Milutinović je jedna od najboljih kompozitrki koje imamo i nedopustivo je što nije prošla konkurs. Pored nje, srpski brend koji se zove Goca Lazarević sa 50 godina karijere, taman da je pevala tra-la-la, trebalo je da dobije šansu da učestvuje jer je dovoljno zadužila kulturnu scenu Srbije“, rekao je Mirković za „Alo“.

Saša Mirković Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Srbija će 4. marta izabrati najboljeg koji će predstavljati našu zemlju u Liverpulu. Ukupna lista se sastoji od 32 numere, a sve ih popisujemo u nastavku.

„Moj prvi ožiljak na duši“ – Nađa, „Кad smo sami“ – Tijana Dapčević, „Ako shvatim“ – Petar Pupić, „Cvet sa Istoka“ – Stefan Zdravković, „Neka, neka“ – Frajle, „Lanac“ – Angellina, „Starac dana“ – Eegor, „Nedostupan“ – Boris Subotić, „Devojka tvog dečka“ – Nađa Terzić, „Samo mi se spava“ – Luke Black, „Novi plan drugi san“ – Filip Baloš, „Rumba“ – Zejna, „Greh“ – Dzipsii, „Zato što volim“ – Igor Vins i Bane Lalić, „Liberta“ – Gift, „U noćima“ – Ivona, „Posle mene“ – Filarri, „Zumi zimi zami“ – Hurricane, „Novi svet“ – Mattia Zanatta, „Vremenska zona“ – Bend „Hercenšlus“, „Osmeh“ – Adem Mehmedović, „Iza duge“ – Igor Stanojević, „Svadba ili kavga“ – CHEGI & Braća Bluz Bend, „Viva la vida“ – Aleksandar Simić i Nenad Osmanović, „Tišina“ – Doris Milošević, „Fenomen“ – Milan Bujaković, Zoran Todorović i Sanja Anastasija, „Indigo“ – Emphaty Soul Project, „Čujemo se sutra“ – Filip Žmaher, „Od jastuka do jastuka“ – Stefan Maljković Shy, „Кao grom iz vedra neba“ – Jovana Tomašević, „Loše procene“ – Drai i „Presidente“ – Savo Perović.

Evrovizija će ove godine biti održana u Liverpulu, Velikoj Britaniji, nakon što je prošle godine u Torinu pobedu odneo ukrajinski bend „Kalush Orchestra“ pesmom „Stefanija“. Zbog bezbednosti takmičara i publike, Evrovizija ove godine neće biti održana u Ukrajini, već je drugoplasirana u finalu Velika Britanija preuzela na sebe organizovanje najvećeg muzičkog takmičenja.

BONUS VIDEO: Žmaher i Filari – na Evroviziji je sve dozvoljeno