in

Njegova SMRT još uvek trese Srbiju, a sada poznati novi DETALJI!

Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić odobrio je da velikan srpske narodne muzike Predrag Živković Tozovac bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

– Napustio nas je velikan narodne muzike. Bio je jedinstven među izvođačima narodne muzike, koji je numere uvek izvodio s velikom lakoćom, pokazujući neprevaziđen dar da osvoji publiku – poručio je Radojičić.

Podsetimo, pevač Predrag Živković Tozovac preminuo je od posledica koronavirusa u 85. godini, nakon bolničkog lečenja. On se zbog upale pluća izazvane koronavirusom, lečio u KBC “Dragiša Mišović”, u petak 2. aprila je otpušten kući, a zatim mu se stanje naglo pogoršalo. Tozovac je, zatim, u nedelju primljen na VMA, gde su ga lekari intubirali i tada je povratio svest. Međutim, ubrzo je bila neophodna reanimacija, tokom koje mu nije bilo spasa.

foto: Printscreen

Tozovac je bio srpski kompozitor, tekstopisac, harmonikaš i pevač narodne i folk muzike, najpoznatiji po pesmama „Tražiću ljubav novu“, „Vlajna“, „Jesen u mom sokaku“, „Mirjana“, „Ti si me čekala“, „Violino ne sviraj“ „Ovamo Cigani“, „Oči jedne žene“, „Prazna čaša“, „Jeremija“ i drugima.

Rođen je 22. januara 1936. godine u Kraljevu, a živeo je i radio u Beogradu.

Talenat za muziku otkrili su njegovi roditelji kada mu je bilo četiri godine. Već sa deset godina počeo je da nastupa na svadbama svirajući harmoniku. U Beograd je došao na studije, ali je muzika bila jača od želje za sticanjem diplome ekonomiste, pa je počeo da nastupa sa raznim orkestrima.

Prve pesme objavio je u novembru 1965. godine, a od tada do danas snimio je preko 20 albuma i 30 singlova. Održao je brojne koncerte širom bivše Jugoslavije, ali i Evrope, Amerike, Kanade i Australije.

Nastupio je na brojnim festivalima poput „Beogradskog sabora“, „Pesme leta“, „Hit parade“ i drugih, gde je osvajao prestižne nagrade. Povodom 60 godina Radio Televizije Srbije (RTS) uručena mu je nagrada Zlatni mikrofon za doprinos muzici i uspešnu karijeru.

(Espreso / 24sedam)