in

Marina Tadić zaista nije lupila kada je rekla da se ženama smanjuje mozak tokom trudnoće, našli smo dokaz

Marina Tadić zaista nije lupila kada je rekla da se ženama smanjuje mozak tokom trudnoće, našli smo dokaz

Pevačica Marina Tadić nedavno je izjavila da se ženama nakon porođaja smanjuje mozak, zbog čega je bila na meti oštrih kritika javnosti. Međutim, da li je bila u pravu?

Iako nije otkrila gde je pročitala tvrdnju koju je iznela, i rekla je samo njen deo – ono što je izgovorila je zapravo istina.

Nacionalni centar za biotehnološke informacije, koji je zapravo zvanična veb stranica vlade Sjedinjenih Američkih Država objavio je istraživanje koje zapravo govori da se mozak žene smanjuje tokom trudnoće, ali da se kasnije, postepeno vraća u svoj prvobitni oblik.

„Mozak se smanjuje u veličini tokom trudnoće i povećava se nakon porođaja. Promene prate dosledan vremenski tok kod svake žene. Mehanizam i fiziološki značaj ovih nalaza su u ovom trenutku spekulativni“, piše kao zaključak na zvaničnom sajtu vlade SAD.

Američki sajt „Science.org“ takođe je objavio istraživanje na ovu temu, te je potvrdio ono što je iznad već napisano.

„Prva studija ove vrste otkrila je da se arhitektura ženskog mozga upadljivo menja tokom prve trudnoće, na način koji traje najmanje 2 godine. Konkretno, siva materija se smanjuje u oblastima uključenim u obradu i reagovanje na društvene signale“, piše na njihovom sajtu.

Marina Tadić je slično rekla u izjavi za Nova.rs.

„Ja sam to rekla zato što sam čitala o tome. Kod nas je mnogo nepismenih ljudi, kada se žena porodi, ja sam čitala zašto se meni dešava da sam zaboravna i našla sam da se kod žena posle porođaja siva masa smanjuje. Ja sam to rekla u jednoj emisiju gde su svi reagovali kao ‘Jaoo molim te’, ja sam ponovo našla taj teksta, skrinšotovala i svima poslala i onda sam im rekla ‘Evo da vidite i da ne mislite da je Tadićeva budala, ja nešto i pročitam pre nego što kažem. Oni su mi svi rekli ‘Izvini, nećemo više ulaziti u debatu sa tobom’. Smatram da kada nema šta da me pitaju samo to vrte u krug, pa se godinu dana priča o tome. Odeš na gugl i pročitaš, meni su se javljale žene i rekle da se i njima dešava da obuku različite patike i tako dalje“, izjavila je Marina za Nova.rs.

Ceo intervju s Marinom Tadić pogledajte u nastavku.