in

Firmi Željka Joksimovića od RTS-a sada milion i po evra, a za dve godine uvećala prihod 14.000 puta

Firmi Željka Joksimovića od RTS-a sada milion i po evra, a za dve godine uvećala prihod 14.000 puta

Javnost Srbije još uvek čeka odgovore na brojna pitanja u vezi s poslovanjem RTS-a, nakon što su objavljeni detalji koji pokazuju poslovanje javnog servisa. Deo ove priče je i Željko Joksimović, odnosno njegova firma “Minacord”.

U jeku brojnih optužbi na račun javnog servisa pominje se i popularni pevač i kompozitor Željko Joksimović. Naime, Filmski centar Srbije dodelio je 30 miliona dinara, što je oko 256.000 evra, za realizaciju filma „Djeca Kozare“. RTS je za istoimenu seriju u ovoj godini izdvojio šest puta više novca, odnosno 1.560.000 evra.

Ko stoji iza tog projekta? Firma „Minacord“ u vlasništvu Željka Joksimovića.

Uspeh na muzičkom planu je Joksimović davno postigao, te je u saradnji sa svojom suprugom, poznatom voditeljkom Jovanom Joksimović, odlučio da proširi svoj uticaj. U decembru 2020. godine objavljeno je da će Joksimović, odnosno privatna kompanija Minacord media koja je u njegovom i vlasništvu Manje Grčić, kupiti novinsku agenciju Tanjug.

Foto:Nemanja Jovanović

Iz Direkcije za imovinu su tada rekli da nije reč o prodaji te novinske agencije, već da je firma „Tačno“, u vlasništvu Minacord Media i RTV Pančevo, stekla prava na korišćenje Tanjugovih imovinskih prava. Iz konkurentskih novinskih agencija su naveli da će se država ovim manevrom rešiti dva problema – vlasništva nad Tanjugom i kritika iz Evropske unije zbog nedovršenog procesa privatizacije medija.

Tanjug nije prodat, ali je njegova imovinska prava, inače u državnoj svojini, kupila privatna firma, što dalje znači da je pravo na Tanjug narednih 10 godina od tog momenta dobila firma „Tačno d.o.o.“ u zajedničkom vlasništvu Minacord Media Željka Joksimovića i Manje Grčić i „RTV Pančevo“.

Foto: N1, Pritnscreen, Arhiva

Inače, Minacord Media vlasnik je tri kablovska TV kanala u Telekomovom kablovskom sistemu, među kojima je i TV K1 (kao i Kazbuka i TV Dotor), a manjinski vlasnik „RTV Pančevo“ je Radoica Milosavljević, koji je široj javnosti postao poznat kupovinom više lokalnih medija u postupku njihove privatizacije kada su ga povezivali sa Srpskom naprednom strankom.

Minacord media je, inače, u periodu od dve godine, znatno uvećala prihod:

Podaci o kompaniji Minacord media na sajtu Company Wall FOTO: Printscreen

Joksimović i njegova supruga su putem svoje kompanije i vlasništva nad televizijama za kratko vreme postali medijski moguli. U junu 2021. godine Tanjug je pokrenuo i svoju televiziju, koja je kao i drugi Telekomovi projekti, nastala pod parolom „medijskog pluralizma“.

Kako je list „Danas“ pisao u maju prošle godine, njihov stvarni cilj bio je plasiranje „umivene“ provladine slike stvarnosti.

Velelepna vila na Senjaku u kojoj Joksimović danas živi sa suprugom Jovanom i njihovo troje dece i ćerkom Minom iz prvog braka svedoči uspehu popularnog pevača.

Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Neke od fotografija koje su dospele u javnost (prvenstveno zahvaljujući objavama njegove ćerke na Instagramu) jasan su pokazatelj da se Joksimović popeo ne društvenoj lestvici. Jovana i Željko kupili su vilu od braćnog para Ivane Mišković i Gorana Karića za 2,5 miliona evra. Jedna od najskupljih vila u ovom luksuznom naselju ima i 20 ari placa.

Osim velelepne vile, Joksimovići mogu da se pohvale i skupocenim automobilima. Kako navode domaći mediji, Jovana i Željko Joksimović kupili su dva nova automobila, za koja su iskeširali 250.000 evra.

Željko je ostao veran “BMW-u”, koji je ranije imao, samo sada vozi najnoviji model iz serije 7, a kako se navodi, Joksimovićev novi ljubimac uz dobar paket opreme košta i više od 130.000 evra.

Jovana Joksimović Foto:E-Stock/Konstantin Bacetić

Pored Željka, i njegova supruga se ponovila, pa sada vozi takođe “BMW” iz serije “x7”, popularni džip, za klasu bolji od onog koji je vozila ranije, a ovaj automobil sa kompletnom opremom košta oko 120.000 evra.

BONUS VIDEO: Ivan Ivanović o Jovani Joksimović