in

Evo kakvi su odnosi u srpskoj kraljevskoj porodici i ko je s kim u svađi

Evo kakvi su odnosi u srpskoj kraljevskoj porodici i ko je s kim u svađi

Komplikovani odnosi u srpskoj kraljevskoj porodici podjednako su kompleksni kao i u britanskoj.

Princ Filip Karađorđević, koji nosi i titulu naslednika „krune“ Karađorđevića, u intervjuu koji je dao prošle godine, otkrio je da njegov otac prestolonaslenik Aleksandar Karađorđević svog unuka Stefana nije video skoro tri godine, kao i da je odbio susret sa majkom svoje dece princezom Marijom da Glorijom od Orleana i Braganse, tokom njene nedavne posete Srbiji.

Princ Filip time je donekle potvrdio spekulacije o problemima u odnosima u okviru dinastije Karađorđević, koji su kulminirali abdikcijom njegovog starijeg brata Petra Karađorđevića, navodi „Danas„.

U intervjuu za magazin „Hello“, princ Filip je po prvi put iskreno govorio o onome što se i u domaćoj javnosti spekulisalo neko vreme unazad – da postoji razdor u dinastiji, a i da je po sredi upravo uticaj iz daleke Španije.

U poseti Srbiji nedavno je boravila princeza Marija da Glorija od Orleana i Braganse, majka princa Filipa, i prva supruga prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića.

Nju su u našoj zemlji ugostili sin Filip, njegova supruga Danica i unuk Stefan Karađorđević, o čemu su redovno izveštavali javnost putem društvenih mreža na kojima su Filip i Danica veoma aktivni.

Posle posete, Filip je sa javnošću i podelio detalje koje kraljevske porodice retko iznose a koji najviše intrigiraju javnost – one o odnosima koji nisu tako idealni.

„Mami je bilo važno da zajedno sa Danicom, Stefanom i sa mnom ode na dvor i poseti mog oca, kako bismo svi proveli prijatno popodne. Međutim, on nas nije primio. To je za nju bilo potpuno neočekivano i stvorilo je veliku neprijatnost, pa i razočaranje. Nije uspela da spoji mog oca, prestolonaslednika Aleksandra, sa unukom, koga nije video skoro tri godine, a na njegovom rođenju je zaplakao“, rekao je Filip za magazin „Hello.“

U nastavku intervjua Filip je rekao i da ne može da razume ovakav odnos njegovog oca prema svom unuku, i da takva situacija traje već duže vreme.

„Ne mogu ni ja da razumem da je svaki naš pokušaj da se sretne sa unukom, da zajedno pojedu sladoled u parku, bio neuspešan“, konstatuje princ Filip.

On se posebno prisetio i tuge njegove majke dok se rastajala od svojih sinova koji su odrastali sa ocem u Londonu posle razvoda roditelja.

Filip je naglasio da je princeza Marija sada „rešena“ da se „za porodicu još jače bori“, i vratio se na odnose sa svojim ocem.

„Vođeni optimizmom, ostavljamo prostor za nadu da će se moj otac istrgnuti iz jakih mentalnih okova koji su mu nametnuti i koji mu onemogućavaju da javno iskaže ljubav prema svojoj primarnoj porodici“, rekao je on.

Da su odnosi između princa Filipa i njegovog oca poljuljani bilo je jasno iz reakcija prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića na abdikciju starijeg sina Petra u korist Filipa.

Prestolonaslednik Aleksandar tada je poželeo sve najbolje najstarijem sinu Petru, ali mlađem sinu Princu Filipu nije uputio čestitike već je naglasio da postupak „nije sproveden u skladu sa tradicijom kraljevske porodice“.

„Ovaj događaj i prateća procedura se nisu odigrali u kraljevskom dvoru, u Srbiji, uz moje prisustvo i autoritet kao starešine porodice, uz blagoslov naše svete crkve i uz učešće Krunskog saveta u procesu, nego se sve desilo u inostranstvu, bez valjanog razloga za obavljanje tako važne stvari daleko od naše otadžbine“, kazao je on.

Princ Filip Karađorđević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Tada se posebno komentarisala činjenica da se abdikcija odigrala u Španiji, u prisustvu upravo majke prinčeva princeze Marije od Orleana i Braganse, te se tumačilo da je ona vršila presudni uticaj na starijeg sina da svoja prava prenese na brata, koji ima veće pretenzije na krunu i ispunjavanje kraljevske uloge.

Uz to se govorilo i da je uticaj princeze Marije uneo razdor među Karađorđeviće, s ozbirom da postoji ne tako skrivena netrpeljivost sadašnje supruge prestolonaslenika, princeze Katarine Karađorćević, prema njoj ali i prema princu Filipu i njegovoj porodici.

O svemu ovome govorila je i sama princeza Marija da Glorija, u intervju koji je dala za Kurir tokom boravka u Srbiji.

„Bivšem mužu, prestolonasledniku Aleksandru Karađorđeviću, rekla sam da sam ovde, volela sam da odem u dvor, ali ne – nije me pozvao, kao ni Filipa, ni Danicu. Pokušaj da budemo kao porodica, da Stefan bude sa dedom, koji ga praktično i ne zna, nije uspeo. Sve me to mnogo povređuje, jer porodica je najvažnija stvar“, rekla je princeza, dodaviši da je uverena da „Filip i Danica „rade pravu stvar“ za Srbiju.

Na pitanje da li je „seme razdora“ princeza Katarina, ona je naglasila da „to treba pitati princa Aleksandra“ a ne nju, i istakla da joj je žao što unuk Stefan ne provodi vreme sa dedom.

Princ Filip je o porodičnim odnosima govorio i za „Danas„.

„Abdikacija mog starijeg brata princa Petra jeste bila iznenađenje za širu javnost, ali nije bila iznenađenje za članove naše porodice. Petar nam je želju za takvim svojim činom dugo najavljivao. S obzirom da je to bio njegov lični i suvereni čin i odluka, njegova je bila i odluka da se to desi u Sevilji, gde već godinama živi. Na meni je bilo da čujem glas i ispoštujem želju svoga brata. To je nešto što i starešina Kraljevskog doma, a sada je to moj otac prestolonaslednik Aleksandar, mora da radi. Mora da čuje glas svih članova kraljevske porodice. To već godinama nije slučaj i to mora da se promeni ukoliko zaista želimo jedinstvo Doma Karađorđevog, a ja vrlo pouzdano znam da to žele gotovo svi članovi kraljevske porodice koji gotovo da uopšte i nemaju komunikaciju sa Dvorom. Lično sam stava da je dobro i neophodno sačuvati i poštovati porodični pravilnik u delu koji čuva tradiciju i kontinuitet porodice. Međutim, ja kao princ naslednik i sin mog oca prestolonaslednika Aleksandra nemam uvid i nisam uključen u sve ono u čemu bih morao da učestvujem, posebno u sagledavanju pravilnika i eventualnih segmenata koje treba osavremeniti jer su usled promene istorijskih okolnosti i duha vremena u kom živimo prevaziđeni ili ne doprinose jedinstvu i funkcionalnosti kraljevske porodice, kao ni boljem razumevanju kraljevske porodice u široj javnosti“, rekao je za „Danas“.

„U naslednoj liniji ne škripi ništa. Tu je sve jasno: moj otac prestolonaslednik Aleksandar je starešina Kraljevskog doma, nakon njega starešina ću biti ja, nakon mene moj sin Stefan… Uspeli smo da obezbedimo dakle funkcionalan kontinuitet porodice i možda ću zvučati neskromno, ali to je tako. Zahvaljujući mojoj supruzi Danici i meni, po prvi put u istoriji dinastije, u Srbiji istovremeno žive tri generacije Karađorđevića: otac, sin i unuk. Pri tom je taj unuk rođen u Srbiji, kršten u Srbiji – krstio ga je patrijarh srpski Irinej, ide u srpski državni vrtić, srpski mu je maternji jezik. To je velika stvar za Karađorđeviće i ponosan sam na našeg sina Stefana, koji izrasta u ponosnog i karakternog Srbina, dostojnog potomka svojih predaka. Pomenuo bih i mog rođaka Mihaila, koji je takođe sa svojom porodicom svoj život vezao za Srbiju. I njemu su kćeri rođene u Srbiji, srpski jezik im je maternji… Sve to je jedna nova slika srpske kraljevske porodice Karađorđević na koju su ponosni monarhisti, ali i svi oni koji poštuju naš rad i trud“, rekao je on.

Spomenuo je i britansku kraljevsku porodicu, te istakao da su im odnosi „hladni“.

„Lično moji odnosi sa britanskom kraljevskom porodicom su hladni. Moj otac ima daleko bliže i prisnije odnose sa njima budući da mu je pokojna kraljica Elizabeta bila kuma, a da je sa sadašnjim kraljem Čarlsom Trećim išao u školu. Međutim, te svoje dobre odnose sa Vindzorima nije preneo i na nas, svoje sinove. Ipak, s druge strane, imam odlične odnose sa Kraljevskom kućom Španije, sa kojom je moja majka u bliskim rođačkim odnosima. Kralj Felipe je bratanac mojoj majci. Posebno sam srećan zbog toga jer Španija nije priznala nezavisnost KiM. S druge strane Britanci ne samo da su priznali nezavisnost Kosova već aktivno podržavaju secesiju južne srpske pokrajine i naravno da ne mogu biti srećan zbog toga te mi u tom smislu hladni odnosi sa Vindzorima savršeno odgovaraju. Takođe, moram da istaknem da imam dobre odnose sa mnogim drugim članovima kraljevskih porodica širom sveta, posebno sa prestolonaslednicom Viktorijom, budućom švedskom kraljicom koja je naša venčana kuma“, ispričao je princ Filip za „Danas“.

BONUS VIDEO: Veče sa Ivanom Ivanovićem: Gosti Princ Filip i Princeza Danica Karađorđević