in

EVO GDE ĆE POČIVATI LJUBIVOJE RŠUMOVIĆ!

Ljubivoje Ršumović, Foto: Printscreen/Kurir TV

Ljubivoje Ršumović, čovek koji je svojim stihovima obeležio detinjstvo mnogih generacija, rođen je 1939. godine u selu Ljubiš na Zlatiboru. U rodnom kraju, koji neizmerno voli, provodi i penzionerske dane.

‒ Ja zapravo nikada nisam otišao iz Ljubiša. Tamo je moja rodna kuća, a iznad nje, u kršu, na jednom kamenu urezano je slovo „lj“. To je mitološki znak moje pripadnosti. U Ljubišu sam rođen, u Ljubišu ću i vekovati ‒ rekao je jednom prilikom čuveni Ršum.

Otkrio je da je pored rodne kuće, koja je pripala njegovom bratu Milivoju, napravio još jednu za, kako se izrazio, „njegovo pleme“.

‒ Tamo odlazimo da se odmorimo, ali i da ponešto radimo ‒ kaže.

Inače, Ljubivoje Ršumović, pesnik uz čije stihove su stasavale mnoge generacije, otac je tri sina: Branka, Mihaila i Vuka.

Široj javnosti najpoznatiji je Vuk, koji je diplomirao dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti. U mlađim danima gledali smo ga u serijalu za decu “Fazoni i fore”, a proslavio se kao scenarista i reditelj filma “Ničije dete”, za koje je dobio niz prestižnih svetskih priznanja.

Vuk Ršumović je u braku sa rediteljkom Anom Tomović, autorkom predstave “Zaljubljeni Šekspir”, koja je nedavno imala premijeru u Beogradskom dramskom pozorištu. Roditelji su Vida i Nađe.

Branko, koji ima sina Aleksu i ćerku Marinu, po zanimanju je mašinski inženjer.

– Morao je da postoji neko ko će ove umetnike što lete da uhvati za noge i povuče na zemlju – našalio se nedavno najstariji brat Ršumović, u porodičnom intervjuu, koji su dali za portal Nova S.

Mihailo je završio Likovnu akademiju, slikar je i veb dizajner. Živi u Dubaiu, a sinu je dao ime po dedi – Ljubivoje.

Bonus video:

Zasadi drvo LJubivoje Ršumović

30:35

Zasadi drvo LJubivoje Ršumović

(Espreso)