in

Čuvene Lokice život je ipak kaznio

Čuvene Lokice život je ipak kaznio

Tito ih je zvao “Loknice”.

Balerina Lokica Stefanović osnovala je plesnu grupu „Lokice“, koja je ogromnu popularnost stekla sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka. Posebnu pažnju privukle su kao prateća grupa Zdravka Čolića.

Kako je Lokica jednom prilikom priznala, iako su bili veoma bliski, Zdravko nije mogao da joj oprosti što je u filmu „Pjevam danju, pjevam noću“, rekla da nije talentovan za ples.

„Kako je film bio o životu Zdravka Čolića, Rica (Jovan Ristić, reditelj, prim. aut.) mi je rekao da su svi, počev od prijatelja, preko kolega do učiteljice, toliko „ušećerili“ izjave o pjevaču, te da ja kažem ono što svi vide – da Čola nije talentovan za igru. I ja u kameru kažem kako Zdravko nije talentovan, ali da se radom i trudom uklopio sa nama i da se na koncertima vidi rezultat tog rada. Međutim, ništa posle tog „ali“ nije vrijedjelo. Tom izjavom sam ga, u stvari, izvadila, a on se naljutio, mada mi je bio kao mlađi brat. Žao mi je što nije malo talentovaniji za igru, ali je napravio čuda Božja svojim glasom“, rekla je.

Omiljene igračice Josipa Broza Tita, bile su prepoznatljive po plesačkim trikoima i istim frizurama. Frontmenka Lokica Stefanović po profesiji je arhitetka, ali je uporedo završavala baletsku školu.

Članice njene grupe zvale su je „Hitler“ zbog perfekcionizma, 10 odsto im se uzimalo od honorara ako naprave grešku tokom nastupa, a 30 ukoliko dođu sa neopranom kosom. Balerina se 1983. godine udala za arhitetktu Zorana Zekića, a sledeće godine je rodila ćerku Ognjenu. Međutim, njihova sreća nije dugo trajala jer joj je suprug iznenada preminuo u 48. godini života, ali Lokica nije izgubila volju i nije želela da je tuga pobedi.

Lokica Stefanović Foto: E-Stock/Stevan Filipovic

„Od toga nema ništa! Šou mast go on“, rekla je.

Ipak, najviše se pisalo o Ljiljani Mitić, poznatijoj kao Biba Riba. Ova članica je 2010. godine preminula od hipotermije, a samo nedelju dana nakon što je ubila bivšeg supruga Ljubomira Dapčevića i njegovu 21-godišnju ćerku Milicu ispred restorana „Madera“. Nakon što je izvršila ubistvo, pokušala da se ubije bacivši se sa Brankovog mosta, ali su je ribari izvukli posle sat vremena. Međutim, Lokica Stefanovič tvrdila je da nije u pitanju Biba, iako su mediji pisali drugačije.

Ovo nije jedina tragedija koja se dogodila u njenom životu. Naime, nekada fatalna Beograđanka, koja je „zaludela pola muške populacije u prestonici“ izgubila je sina 2009. godine. On je nakon duge borbe sa porocima, preminuo od prekomerne doze droge sa samo 30 godina.

Još jedna članica je prerano preminula. U pitanju je Gordana Vavić Joksimović, koja je nakon sedmogodišnje borbe sa kancerom umrla 2007. u 52. godini života.

„Otišla je naša drugarica, najbolja među nama. Nikada je nećemo zaboraviti“, kratko se u izjavi za „Press“ u ime svojih koleginica od Gordane svojevremeno oprostila Jelena Tinska.

Ni nju život nije mazio, a njen ljubavni život se godinama komentariše. Naime, nakon braka koji je potrajao samo dve godine, bila je u vezi sa muzičarem grupe „Generacija 5“, Goranom Miloševićem.

Beograd je mnogo pričao o ovom paru, a nazivali su ih i „najromantičnijim“. Mnogo su se voleli, ali i rastali jer je u njegovom krevetu zatekla drugu devojku.

Jelenina druga velika ljubav bio je glumac Igor Pervić. Od Tinske je bio mlađi petnaest godina, a bili su u kratkom braku koji njihovi roditelji nisu podržavali. Njegovi problemi sa drogom koštali su ih sreće.

„Sve ukupno, to je trajalo četiri meseca, dok nisam zbog udarca završila u Urgentnom, jer mu nisam dala novac za drogu. Igor Pervić je najveće zlo u mom životu i kada bih ga videla na ulici preskočila bih ga“, rekla je Jelena Tinska jednom prilikom u emisiji „Iz profila“, godinama nakon što se njihov brak završio.

Dubravka Nojković, koju su zvali Duda noga, povukla se iz medija, a na društvenim mrežama povremeno objavi neku od uspomena iz slavnih dana.

Mnogo se pričalo o njihovim susretim sa predsednikom SFRJ Josipom Brozom Titom, koji ih je zvao „Loknice“. Više puta su imale priliku da igraju pred njim.

„Znala sam da voli stare hitove poput ‘Džambalaje’ ili ’16 tona’, pa sam spremila koreografiju na ‘Istanbul’. Igrale smo u dugim haljinama koje smo šile od postave, što je posle drpio Versaće. Nas pet ulazimo jedna za drugom, postrance, ja krećem ka Titu, a njegova pudlica se diže, reži i kreće prema meni da me ujede. Ukočila sam se, promenila koreografiju i krenula u rikverc. Posle smo jeli krvavice koje je on lično spremio. Kada su ga šest meseci kasnije zabavljale za njegov rođendan u Dobanovcima, na kraju programa voditelj Ljubivoje Ršumović pitao je da li bi predsednik hteo da mu izvedu još nešto. ‘Da li mogu ponovo Loknice?’, odgovorio je Tito“, rekla je Lokica Stefanović pre nekoliko godina za „Blic“.

 

 

****

BONUS VIDEO: TOP 5 najlepših jugoslovenskih glumica