in

Bivši radnik tuži Kanjea Vesta

Bivši radnik tuži Kanjea Vesta

Kanje Vest, Foto: Profimedia

Toni Sakson, nekadašnji radnik Kanjea Vesta, nedavno je tužio repera, tvrdeći da je radio u nehumanim uslovima, kao i da mu muzičar duguje milion dolara neisplaćenih zarada.

Sakson je za „Sky News“ rekao da je za Vesta radio kao „rukovodilac projekta sa punim radnim vremenom i domaćica“ na renoviranju Kanjeove vile u Malibuu, te da je reper od njega zahtevao da sa kuće ukloni prozore i struju.

„Hteo je da mu ta kuća bude poput skloništa, bunker, njegovo mesto gde će se sakriti“, rekao je Sakson.

Kako se dalje navodi, u tužbi podnetoj Višem sudu u Los Anđelesu, Toni je rekao i da ga je Kanje nezakonito otpustio nakon što je odbio da udovolji „njegovim opasnim zahtevima“. Reper je Tonija angažovao u septembru 2021. godine kao šefa projekta, a osim toga je trebalo da on nadgleda sve vezano za gradnju, uključujući i čišćenje, rušenje, zapošljavanje izvođača radova i drugo.

Bivši radnik tuži Kanjea Vesta
Bivši radnik tuži Kanjea Vestafoto: BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

Kanje, koji je zakonski promenio ime u Ye, kuću je navodno kupio za 55 miliona dolara, a zatim ju je srušio kako bi je potpuno preuredio. S obzirom na to da je vršena potpuna restauracija nekretnine, Sakson tvrdi da je zbog svega toga bio primoran da „spava u improvizovanim uslovima, pronalazeći prazna mesta na podu i koristeći svoj kaput kao posteljinu“.

Kako je naveo Sakson, a prenosi pomenuti medij, njemu je obećana isplata od 20.000 dolara nedeljno, ali je nekih mesec dana kasnije dobio samo jednu isplatu od 20.000 dolara za svoje usluge i 100.000 dolara za troškove izgradnje.

„On nikoga ne isplaćuje. On natera ljude da obave sav taj posao i odbace sve zbog njega, a onda se predomisli ili zaboravi. Raditi za Yea bilo je ludo. Budite se pitajući se koja će verzija Yea biti na drugoj strani slušalice: fini muzičar ili ludi diktator“, istakao je Toni.

On je u tužbi naveo i da se reperu 22. novembra 2021. godine požalio da je iscprljen od rada i da mu je potreban odmor, ali je Ye to ignorisao. Nekoliko dana kasnije je povredio i leđa, ali mu ni zahtev za bolovanjem nije bio odobren.

Kada mu je 5. novembra iste godine Sakson još jednom zatražio odmor, Ye ga je navodno zatražio da sve električne generatore unese unutra, što je Toni, kako kaže, odbio iz bezbednosnih razloga.

„Rekao je da ih unesem unutra. Pitao sam: ‘Da li pokušavaš da me ubiješ? Da li pokušavaš da ubiješ sve koji rade ovde?. Morao sam da mu kažem da je ov super neodgovorno i super opasno. Rekao mi je: ‘Ako me ne slušaš, onda si neprijatelj, ti si Klinton, ti si Kardašijanka i neću ti više biti prijatelj. Neću ti više davati priliku“, ispričao je Sakson za „Sky News“.

Advokat Tonija Saksona, Ron Zambrano, je rekao: „Ye je pokazao bezobzirno zanemarivanje svojih radnika i kršio je zakon na izuzetno opasne načine tokom celog ovog projekta u Malibuu“.

Bonus video:


00:44

ESPRESO TIKTOK: Britni Spirs se razvodi

(Espreso/Nova S)