in

Ako imate ove SIMPTOME, ODMAH KOD LEKARA!

Glumica, Foto: Facebook printscreen/Minja Majurec

Glumica Mirjana Majurec napustila nas je u 70. godini života nakon duge i teške bitke s karcinomom. Prvo je imala dijagnosifikovan, a onda je otišao i na jetru. Sa tim se jako dugo borila!

Rak dojke dijagnosifikovan joj je u aprilu 2010. godine, a odmah je krenula s hemoterapijama.

– U mojem životu nema mesta za predaju pa tek sam se počela boriti. Izguraću te opake hemoterapije i vratiti se još snažnija svojim glumačkim obvezama – rekla je tada.

Ali bolest se vratila pre četiri godine. Lekari su joj otkrili dve metastaze na jetri. Kada je saznala novu dijagnozu, glumica je na početku odlučila da tu informaciju zadrža za sebe i nije htela da opterećuje sinove Luku Vidovića i Ivana Mlinarića, a ni bliske prijatelje.

EVO ŠTA KOD GASOVA UKAZUJE DA IMATE RAK JETRE

Borimo se protiv čudnog peckanja na boku, hroničnog nadimanja ili bolova u gornjem delu stomaka. Retko ozbiljno shvatamo signale koje šalje telo, koje uspevamo brzo i efikasno da blokiramo. Nažalost, ovo mogu biti simptomi ranog stadijuma razvoja raka, a nedostatak interesovanja za naše zdravlje oduzima nam dragoceno vreme.

Veoma retko razmišljamo o našoj jetri dok ona ne postane ozbiljno bolesna. Kada se pojave prvi simptomi bolesti, bez oklevanja koristimo specifične lekove za jetru i lekove protiv bolova. Tek kada tegobe postanu nepodnošljive, upućujemo se u ordinaciju. Ovo je ozbiljna greška jer je vreme ključno u razvoju svakog raka. Povoljna prognoza u slučaju neoplastične bolesti zavisi pre svega od stadijuma bolesti. Rak jetre može se razviti tiho ili sa nespecifičnim simptomima dugo vremena.

Najčešći uzrok primarnog raka jetre je zapaljenje ili ciroza jetre. Drugi faktor rizika za bolest je istorija infekcije hepatitisom B ili C i alkoholna ciroza uzrokovana prekomernom konzumacijom alkohola.

Postinflamatorna ciroza može biti uzrokovana nealkoholnom masnom jetrom zbog dijabetes melitusa, poremećenog metabolizma lipida ili stanja izazvanog određenim lekovima, kao i trovanja toksinima.

Mirjana Majurec
foto: Facebook printscreen/Minja Majurec

Rak jetre takođe može biti uzrokovan autoimunom bolešću ili genetskim faktorima.

Najčešći simptomi raka jetre su

:gubitak težine (bez gubitka težine, bez promene načina života),

gubitak apetita

osećaj sitosti i prejedanja čak i nakon konzumiranja skromne porcije hrane,

ponovljena mučnina ili povraćanje,

uvećana jetra, osećaj punoće ili otoka ispod rebara na desnoj strani tela

uvećana slezina, opipljiva ispod rebara na levoj strani,

uporni bol u stomaku ili bol u predelu desne lopatice,

otok ili sakupljanje tečnosti u abdomenu

svraba kože

žutilo kože i očiju (žutica),

palpabilni tumor na jetri, ispod desnog rebarnog luka.

Drugi neobični simptomi raka jetre mogu uključivati groznicu, proširene vene na stomaku vidljive kroz kožu i modrice bez razloga.

Ljudi sa hroničnom upalom ili cirozom jetre mogu se osećati gore. Takođe postoji pogoršanje testova funkcije jetre ili nivoa alfa-fetoproteina (AFP).

Bonus video:

ESPRESO TVITER: NEKADA MORATE DA SE PRAVITE MUTAVI Teša Tešanović ponovo zapušio usta TVITERAŠIMA!

04:26

ESPRESO TVITER: NEKADA MORATE DA SE PRAVITE MUTAVI Teša Tešanović ponovo zapušio usta TVITERAŠIMA!

(Espreso)