in

Ženski orgazam od A do Š, plus trikovi koji ga INSTANT IZAZIVAJU

Orgazam, Foto: Profimedia

Ženski orgazam oduvek se smatra misterijom koja je podjednako zbunjujuća muškarcima i ženama. Međutim, nakon što se sruše stari mitovi, tabui i koncept čednosti, zaista nije toliko komplikovan.

Nova studija stručnjaka za seksualno zdravlje sa Univerziteta Indiana proučavala je ženske orgazme i seksualne preferencije na grupi od 1055 žena u dobi od 18 do 94 godine, kako bi demistificirala ideju da su ženski orgazmi komplikovani i podstakla ih da komuniciraju na koji način mogu najbrže postići orgazam, piše IFLScience.

Različite preferencije u seksu

Ispostavilo se da ženski orgazam zaista nije zagonetka ili misterija, no svaka žena ima svoje preferencije.

Prema studiji, nešto manje od petine ispitanica izjavilo je da je penetracija dovoljna za postizanje orgazma, više od 36 posto je izjavilo da je stimulacija klitorisa neophodna za orgazam tokom polnog odnosa, a dodatnih 36 posto sugerira da stimulacija klitorisa nije potrebna tokom seksa, ali je učinila orgazam još boljim. Gotovo svaka deseta ispitanica rekla je da uopšte nije doživela orgazam tokom polnog odnosa.

Ukratko, različite žene uživaju u različitim stvarima: neke mogu doživeti orgazam tokom seksa, neke mogu doživjeti orgazam stimulisanjem klitorisa tokom seksa, a neke žene ne dožive orgazam lako (ili su prošle kroz razdoblja života u kojima im je bilo teško doživeti orgazam).

Studija je čak pokrila različite načine na koje žene vole da ih se dodiruje. Iako definitivno postoje različite preferencije, takođe se ne radi o enigmi. Velika većina žena uživala je u laganom do srednjem pritisku, dok je gotovo 16 posto izjavilo da im odgovara svaka jačina dodira, a 10 posto voli jači pritisak. Otprilike dve trećine žena uživalo je u pokretima gore-dole, 50 posto u kružnim pokretima, a 30 posto najsklonije je pokretima sa strane na stranu.

Ključna je partnerska komunikacija

Autori istraživanja tvrde da su njihovi nalazi naglasili “važnost partnerske komunikacije za seksualno zadovoljstvo”. Jedini pravi preduslov za zabavu u spavaćoj sobi je sposobnost komunikacije, prihvaćanja i ne bežanja od spoznaje što vam odgovara.

Stručnjaci se nadaju da će njihova studija pomoći razbiti neke od spomenutih tabua, olakšavajući ženama i muškarcima ugodnu komunikaciju o seksu, sugerišući da bi ih razvoj “specifičnijeg rečnika za raspravu i označavanje njihovih preferencija mogao osnažiti da bolje istraže i prenesu partnerima ono što im se sviđa u seksu”.

(Espreso / Magazin.hr)