in

ZDRAVA HRANA NE MORA DA BUDE SKUPA! Ova namirnica može da vam produži ŽIVOT, umanjuje rizik od SRČANIH oboljenja

Ova namirnica je prepuna vlakana, proteina i esencijalnih hranljivih materija kao što su folna kiselina, kalijum, cink i magnezijum.

Nutricionista Aleks Glover objašnjava da zdrava hrana svakako ne mora da bude skupa. Mi često pribegavamo skupim namirnicama, a neke tradicionalne izbegavamo jer nam se čini da nemaju dovoljno zdravstvenih prednosti. Nažalost često je reč o marketingu.

Iako je za pripremu tradicionalnogsrpskog pasulja potrebno dosta vremena, danas baš kao i u Velikoj Britaniji možemo da nađemo konzerve pasulja različitih proizvođača. Aleks tvrdi da jedna konzerva može da nam donese mnogobrojne zdravstvene benefite.

„Proverite etiketu i pronađite one bez dodatog šećera ili soli“, poručuje on.

PREDNOSTI PASULJA:

Pun je vlakana

Vlakna su neophodna da bi naša creva bila zdrava i srećna, ukratko da bi na[ metabolizam funkcionisao kako treba.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Pokazalo se da ishrana puna vlakana smanjuje rizik od srčanih bolesti, dijabetesa, pa čak i moždanog udara, svih bolesti koje nam mogu skratiti životni vek. Osim toga, kako Aleks objašnjava, vlakna su važan faktor u održavanju raznovrsnosti našeg crevnog mikrobioma. Naš crevni mikrobiom – mikroorganizmi koji žive u našem sistemu za varenje – hrane se različitim vrstama vlakana koje jedemo. „Vlakna u različitim namirnicama hrane različite vrste korisnih bakterija, zbog čega je toliko važno jesti raznovrsnu ishranu. „Dijete bogate vlaknima su povezane sa smanjenjem mnogih metaboličkih stanja poput dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti, jer vlakna mogu pomoći da snizimo nivo glukoze u krvi i da se vežu za holesterol, što pomaže u smanjenju lošeg holesterola.

Pomaže kod gubitka težine

Uvek smo u potrazi za hranom koja nam može pomoći da ubrzamo proces gubitka neželjene težine i zanimljivo je da bi pasulj mogao da bude jedna takva hrana. Aleks otkriva da pasulj hrana koja nas veoma brzo zasiti zahvaljujući velikom broju vlakana i proteina, tako da bi nas to moglo sprečiti da posežemo za kalorijskim slatkim grickalicama kasnije tokom dana.

foto: Profimedia

Prepun je proteina

Limenka pasulja sadrži impresivnih 18 g proteina. Aleks objašnjava da je ljudima obično potrebno oko 0,8 g proteina po kilogramu telesne težine, tako da bi za čoveka od 60 kg to bilo 48 g proteina.

Ojačava imunitet

Jedan od mnogih minerala koji se nalaze u pasulju je cink. „Cink je ključni mikronutrijent koji je našem telu potreban za brojne uloge, od podrške rastu i razvoja do pomaganja neurološkim funkcijama. „Takođe je od suštinskog značaja za naš imuni sistem, jer utiče na to kako naše ćelije reaguju na infekcije i može pomoći da se upala drži pod kontrolom“, kaže Aleks. On objašnjava da ako nemamo dovoljno cinka, možda ćemo primetiti da posekotine i ogrebotine zarastaju duže, može se javiti dijareja i da ste sklonost ka prehladama. „Ženama je potrebno 7 miligrama (mg) cinka dnevno; muškarcima je potrebno 9,5 mg. „Cink se može naći u integralnim žitaricama, morskim plodovima, mesu, pasulju i mahunarkama, orašastim plodovima i semenkama. Samo pola šolje pečenog pasulja sadrži impresivnih 2,9 mg cinka.

(Espreso/najzena.rs)