in

ZAŠTO ŠTUCAMO I KAKO ZAUSTAVITI TU NEPRIJATNOST? Ovo su 6 prirodnih načina!

Zdravlje, Foto: Profimedia

Štucanje je iznenadna i nevoljna kontrakcija dijafragmalnog mišića.

Javlja se iznenada i može da bude veoma neprijatno – štucanje je ponekad prava noćna mora.

Uostalom, koliko puta vam se dogodilo da sprobate sve moguće “proverene” načine za zaustavljanje štucanja, ali uzalud.

I posle nekog vremena, iznenada kao što se pojavilo, štucanje nestaje…

Štucanje je iznenadna i nevoljna kontrakcija dijafragmalnog mišića (mišića pri osnovi pluća). Kada se ovaj mišić steže, glasne žice se brzo zatvaraju što dovodi do stvaranja dobro poznatog zvuka onda kada čujemo da neko ima štucavicu. U medicini je štucanje poznato i kao sinhrono lepršanje (flater) dijafragme.

Da biste se oslobodili štucanja, neophodno je da zaustavite periodične grčeve dijafragme. Ali kako da to uradite?

Štucanje se može da se javi u bilo kom trenutku, a ako se “napad” ne zaustavi na vreme, može da traje čak i do dva dana!

Zašto se javlja ?

Da li ste čuli izraz: “udahnuo višak vazduha”? Dakle, ovo je jedan od razloga za pojavu štucanja. Ako jedemo “u pokretu”, gutamo hranu u žurbi, prejedamo se ili samo sedimo u neprijatnom položaju, uplašimo se, preterujemo sa alkoholom – sve ovo može da iziritira vagusni nerv i izazove štucanje.

Probajte nekoliko načina da se oslobodite ove veoma neprijatne pojave:

– Pokušajte da se opustite, smirite i dišete ravnomerno. Tako ćete sprečiti grčenje dijafragme.

– Još jedan trik naših baka i prabaka – uzmite crveni konac ili maramu i vežite ih oko glave. Ovo je posebno efikasno za decu.

– Probajte da ponavljate reči, grčevi će se smiriti i proći. Najbolje je da pokušate da ih izgovarate glasno, ako niste u prilici, ponavljajte ih u sebi.

– Uradite različite tehnike koje imaju za cilj promenu frekvencije i dubine disanja. Duboko udahnite, zadržite dah nekoliko sekundi. I lagano izdahnite. Ne dišite dugo, inače ćete osetiti vrtoglavicu.

Deci može da se predloži da “naduvaju” obraze kao hrčak. Ovo će ih zabaviti i omesti.

– Još jedan lek iz našeg detinjstva: pijte vodu u malim gutljajima, zadržavajući dah. Inače, bake su savetovale da se voda pije četiri gutljaja sa svake strane čaše. Zašto, nije jasno, ali deluje.

– Pomaže i ako zadržite dah što je duže moguće. da bi ovo “proradilo”, obično je prvo potrebno da malo pustite da štucate, pa tek onda zadržite dah.

(Espreso/Objektiv)