in

Zašto je seks u svemiru jedan od najtežih NASA zadataka

Seks je vitalan za uspeh svemirskih misija.

Seks van Zemljine atmosfere je veliki izazov jer se smatra da nije kompatibilan sa ljudskom biologijom.

Seksualni libido čoveka je u svemiru smanjen zbog postojeće mikrogravitacije. Naime u svemiru se smanjuje protok krvi, mišićna i skeletna snaga, a dešavaju se i hormonske promene, što sve doprinosi smanjenju seksualne želje.

Sidra za seks

Naučnici NASA su zainteresovani da prouče pitanje seksa u svemiru jer bi to bilo od vitalnog značaja za uspeh svemirske misije u budućnosti. Održavanje vrste na drugoj planeti bio bi veliki napredak, a već znamo da je već neko vreme u planu nastanjivanje u svemiru u budućnosti.

„Svako guranje će pokrenuti astronauta u suprotnom smeru“, rekao je fizičar i astronom Džon Milis za BuzzFeed.

„Zamislite par klizača koji stoje na ledu. Ako bi se dodirnuli i odgurnuli rukama, svako bi krenuo unazad. Astronauti bi morali da budu pravilno ‘usidreni’, ne samo za samu svemirsku stanicu, već i jedni za druge. To čini mehaniku seksualnog čina teškom i verovatno pomalo nezgodnom”, rekao je Milis.

Svemirski seks se testira sa životinjama

Pitanje seksa u svemiru već je proučavano na životinjama, ali to nije dovoljno. Neophodno je utvrditi kako bi se to tačno primenilo kada su u pitanju ljudi.

„Proučavali smo osnovnu nauku reproduktivne fiziologije kod nekoliko vrsta uključujući voćne mušice, crve, puževe, meduze, ribe, žabe i glodare“, rekao je predstavnik NASA.

„Druge istraživačke studije su takođe završene, a koristili smo spermu bikova i ljudi.”

Sada, NASA želi da sakupi rezultate tog istraživanja i pokuša da nađe merodavnije odgovore o tome kako bi seks u svemiru funkcionisao.

Seks u svemiru bio posebno težak muškarcima, jer je zabeleženo da muški astronauti imaju manju količinu testosterona kad su u svemiru. Niži je i krvni pritisak, pa bi i muškarcima i ženama bilo zaista teško da imaju seks.

“Prilikom seksa bi i tečnosti koje izlaze iz tela plutale po vazduhu”, rekao je Milis.

NASA pouzdano tvrdi da dvoje ljudi nikada nije imalo seks u svemiru i da ne postoje podaci o seksualnim aktivnostima na svemirskim putovanjima.

***

Bonus video: Idealno mesto za nudiste Cap d’Agde

***

Facebook

TikTok

Pinterest

Instagram