in

Zaboravite na ove DIJETE, MOGU VAS UNIŠTITI

Dr Stanković, Foto: Printscreen/Instagram

Doktorka Veroslava Stanković pričala je o uravnoteženoj ishrani, jačanju imuniteta i restriktivnim dijetama koje podrazumevaju “uobročavanje”.

Pomenula je i mršavljenje, kao i greške sa suplementima. Nutricionistkinja je kazala da će dijeta, kao svojevrsni stres, narušiti i naš imunitet i nabrojala namirnice koje će mu povratiti snagu.

– Mora da bude uravnotežena ishrana cele godine, da bismo bili fit tokom leta. Ali većina ljudi tek u maju, junu počinje dijetu i pravi stres u organizmu. A svaki stres dovodi do pada imuniteta, kada postajemo prijemčivi za viruse, bakterije ali i druge poremećaje – rekla je doktorka Stanković.

-Tri obroka dnevno, plus jedna užina, dovoljno je za zdrav “raspored” hrane – dodala je.

– I ako radite i svakodnevno ste na sastancima, možete to da postignete. Uz četiri obroka nećete se prejedati već ćete unositi taman koliko vam treba. Masnu i tešku hranu, kao i proste šećere treba izbegavati. Ne izbaciti, jer to budi želju i ‘greh’, već samo izbegavati. Cele godine bi trebalo da vodimo računa da jedemo što više povrća, umereno voća, mleka, mlečnih proizvoda i mesa – rekla je ona.

Da li nam je potrebno da smršamo, saznaćemo na osnovi indeksa telesne mase. Između 18 i 24,9 se smatra normalnim, ali postoji i jednostavniji način da znate da li ste zdravi – izmerite struk.

Moramo da vodimo računa i o obimu struka, to je ono što dovodi do metaboličkog sindroma, dijabetesa “tipa 2” i kardiovaskularnih bolesti. Najbolje je meriti struk, i osluškivati da li se osećamo dobro. Fizička aktivnost uvek ide uz pravilnu ishranu, jer bez potrošnje kalorija, neće doći do normalizacije telesne mase – rekla je ona.

Umerenost je ključ čak i kada je aktivnost u pitanju, jer je i prevelika fizička aktivnost stres. Umerenost u hrani i u fizičkoj aktivnosti daje najbolje rezultate za izgled.

– Šetajte ujutru, vozite bicikl, trčite ili samo hodajte, ujutru dok je prijatna temperatura – dodala je.

Instant dijete koje obećavaju skidanje veliki broj kilograma su opasne, ponovila je ona.

– Izbacuju se proteini, a tri četvrtine naše telesne građe su proteini. Ako izbacimo njih i druge nutrijente, mi trošimo svoje proteine i nemamo dovoljno za izgradnju pravilnog imuniteta. Onda se unosi minimum minerala, i to ugrožava imunitet. Dodajte sam stres dijete, povećanje adrenalina, i to će narušiti imunitet. Sve te dijete koje su instant i ne unosimo dovoljno kalorija i nutrijenata oboriće imunitet – rekla je ona.

Kada biramo proteine, trebalo bi unositi belance i surutku, kao i nemasno meso. A minerale će nam povratiti sveže povrće. I nema potrebe da uzimate suplemente osim ako su vam preporučeni od strane stručnjaka.

– Suplemente uzimajte samo uz savet lekara, posebno ako ishrana nije pravilna. Mnoge kolege savetuju razne suplemente, ali oni mogu oštetiti zdravlje ako se uzimaju nepravilno i u velikim količinama – rekla je prof. dr Stanković.

(Espreso)