in

VOĐENJE LJUBAVI JE MNOGO VIŠE OD IZVOĐENJA “ODREĐENIH STVARI”: Saveti koje MORATE PROČITATI

Intimni odnos, Foto: Profimedia

Kada par pokušava oživeti svoj seksualni život, često je implicitni cilj pronaći način za više seksa u vezi. Mnogo je fokusa na učestalosti kao obeležju dobrog seksualnog života.

Koliko često bi parovi trebalo da imaju seks zapravo zavisi od toga koliko seksa žele partneri. No, prema Jessi Zimmerman, certifikovanoj seks-terapeutu i bračnoj savetnici, česti problem s kojim se parovi mogu susresti pokušavajući postići ‘pravu količinu’ seksa je način na koji broje seksualne susrete.

Šta se uopšte smatra seksom?

U odnosima između muškaraca i žena, parovi često o seksu razmišljaju kao o snošaju. Stoga, kad ljudi pokušavaju poboljšati ili začiniti seks s partnerom, više-manje razmišljaju o povećanju broja seksa u smislu penetracije i orgazma.

Taj uski fokus često propušta celinu seksa uopšte. Poenta seksa, s moje tačke gledišta, je podeliti zadovoljstvo sa svojim partnerom i tokom tog procesa produbiti osećaj povezanosti u vezi – kaže Zimmerman.

– Sjajan seks ne znači raditi određene stvari s određenim delovima tela. Radi se o tome šta možete učiniti kako bi se telesno dobro osećali i uživali u erotici, intimnosti i povezanosti kao par – objašnjava.

Kako poboljšati seksualni život?

– Provodite intimno vreme zajedno, bez pritiska da postignete cilj ili radite određenu stvar – preporučuje Zimmerman.

Još uvek možete pokušati povećati broj seksualnih činova, ali ideja je ući u te trenutke bez očekivanja da će to dovesti do orgazma ili klasičnog seksa. Lezite u krevet i senzualno dodirujte telo svog partnera, piše mindbodygreen. Zabavite se na kauču.

Dakle, ako se usredsredite na ostvarivanje određenog čina, nastavlja ona, fokusirate se na pogrešnu stvar. A to još dodatno povećava pritisak na ljude koji može dovesti do umanjenja libida.

Obucite se, priredite romantičnu večeru i uživajte u osećaju da ste jedno drugom privlačni. Potražite načine da podstaknete senzualnost i novu strast u svojoj vezi, ili da se oslonite na trenutak nežne intimnosti. Usredsredite se na to koliko vas ovi trenuci povezuju i uzbuđuju.

Ključno je biti potpuno prisutan u ovim trenucima, a ne razmišljati o tome šta bi trebalo raditi ili koji je sledeći korak.

– Seks je kao odlazak na igralište. Važan je izlazak, a ne spuštate li se niz tobogan – dodaje Zimmerman.

– Ne trebate plan. Istina je da doslovno ne možete pogrešiti. Svaki put kad uspete provesti zajedno intimno vreme je uspeh – objašnjava.

(Espreso/24sata.hr)