in

Svi su poludeli za njim!

Kašalj, Foto: Profimedia

Bilo koji preparat, prirodni ili industrijski, nije dovoljan da samo njegova konzumacija drži naše telo zdravim, a imuni odgovor jakim. Zapisi iz naših manastira svedoče da ipak mogu da budu od pomoći…

Naravno, ovi preparati sadrže obilje vitamina i minerala, uglavnom su dijetetski, i kao takvi su korisni za naš organizam.

Lovorov list, med i kopriva – eliksir za imunitet i iskašljavanje

Ovaj prirodni preparat se priprema lako i brzo. Odličan je za bolove u grlu, bronhitis, produktivni i neproduktivni kašalj, kao i kompletno stanje imuniteta. Kod bronhitisa može da se koristi i kao obloga koja se drži pola sata na grudima.

Potrebno:

lovorov list (100 gr)

kopriva (100 gr)

med (poželjno bagremov)

Priprema i doziranje:

Kopriva
foto: Printscreen/Youtube

Količinu meda procenite prema potrebi. Ako ćete preparat koristiti samo oralno, na ovu količinu lovora i koprive dovoljno je 200 gr meda. Ako ćete koristiti i za obloge, povećajte količinu.

Lovorov list i koprivu iseckajte il izmrvite, sjedinite i dodajte u med. Držite u staklenoj tegli. Ujutru i uveče uzimajte po jednu kašiku, pre obroka.

Sirup od borovih izdanaka koji se sakupljaju u proleće za imunitet i iskašljavanje

Pravo je vreme da pripremite ovaj preparat jer se sveže iglice bora (izdanci – pupoljci) za njega prikupljaju u proleće. Naime, kako kažu poznavaoci karakteristika lekovitog bilja, izdanci bora gube na svojoj lekovitosti kako vreme prolazi i njihov efekat je najjači kada su zeleni (mladi). Takođe, preporuka je da se beru kada je sunce. Ovaj sirup je odličan za izbacivanje sekreta kod produktivnog kašlja, ali i za imunitet u celini.

Potrebno:

mladi borovi izdanci (2 kg)

žuti šećer (1/2 kg)

med (1/2 kg)

voda (9 l)

Priprema:

Prokuvajte borove izdanke u vodi dok ne proključa i ostavite 48 sati da stoji poklopljeno. Procedite sve kroz platno ili gazu i dobro izgnječite. U šerpu dodajte ovu smesu, šećeri med i još malo prokuvajte. Držite u staklenim teglama pokrivenim celofanom i gumicom, ne poklopcem i ne hermetički zatvoreno. Uzimajte tri kašike dnevno, po mogućstvu bez vode. Nemojte dodavati u čaj (posebno ne vruć), da se ne bi izgubila lekovita svojstva.

(Espreso)