in

Sve vreme ste OVO ZANEMARIVALI

Ilustracija, Foto: Espreso

Reč je o sasvim običnim sitnicama o kojima i ne razmišljamo, a mogu debelo da okrnje kućni budžet. Jedno istraživanje je pokazalo da se čak oko 12 odsto neplanirano kupljenih proizvoda baci.

– U prodavnicu idite uvek sa spiskom, inače ćete nastaviti da trošite neracionalno – savetuje Nestle.

Obratite pažnju šta kupujete i da li vam je to zaista potrebno, a ove smernice će vam sigurno pomoći da bar malo uštedite.

Ono što trgovci žele ili moraju prvo da prodaju nalazi se na prvim policama, i to uvek u visini očiju kupca. Proizvodi na takvim mestima prodaju se i do 30 odsto višoj ceni. Jedino se slatkiši nalaze malo niže, ali i to je s razlogom – treba da ih zapaze deca!

Veće pakovanje nekog proizvoda privlači više pažnje kupaca, a u 40 odsto slučajeva oni su i skuplji, pokazala je američka studija. Na primer, proizvod od 100 g često je skuplji nego dva pakovanja od 50 g. Promotivne cene često su samo trikovi koji podstiču ljude da kupe ono što im ne treba.

Zamke ne prestaju ni kad mislite kako ste kupili sve što treba. Energetska pića, “jeftine” čokoladice, bombone, sve to mami pored kase, a mnogi će ih iz nervoze, čekajući u redu, strpati u korpu.

Već spremljeno meso, salate, kao i zapakovano voće i povrće možda štedi vreme, ali su često višestruko skuplji. Zdravije je i jeftinije kupiti obično meso i povrće, pa da ga sami pripremate.

Pogledajte najviše i najniže police jer tamo obično stoje artikli proizvođača koji nisu najpopularniji, ali su često jeftiniji od poznatih brendova.

(Espreso)