in

Sve o ”tihoj ubici” koja je savladala našu legendu Marinka

Rokvić, Foto: Printscreen

Vest da je preminuo Marinko Rokvić šokirala je javnost u regionu. Pevač (67) koji je ranije preležao koronu mesecima se borio s kancerom pankreasa, a da za to mnogi nisu znali.

Porodica je potvrdila od čega je umro Marinko Rokvić, a ovo su simptomi te bolesti koju često nazivaju i “tihim karcinomom”, jer se najčešće otkrije tek u poodmakloj fazi.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” rak pankreasa u Srbiji je sedmi po smrtnosti, sa ubedljivo najgorim prognozama kad je reč o malignim bolestima organa za varenje. U uznapredovalim fazama bolesti vreme preživljavanja se meri mesecima.

Zbog mesta na kojem se pankreas nalazi, rak se teško se otkriva, i u najvećem broju slučajeva dijagnoza se postavlja u uznapredovalim stadijumima bolesti. Često ne izaziva simptome, sve dok bolest ne uznapreduje. Iz ovog razloga, tipično nema ranih znakova raka pankreasa. Čak i kad kancer uznapreduje, neki od najčešćih simptoma mogu biti relativno blagi i nespecifični.

Simptomi raka pankreasa su:

Smanjen apetit

Nevoljan gubitak kilograma

Promena boje urina

Bol u stomaku ili u donjem delu leđa

Formiranje ugrušaka u krvi

Žutica (žućkasta prebojenost kože i beonjača)

Depresija

Lečenje zavisi od toga u kojem je stadijumu bolest, i ima dva cilja: da ubije ćelije raka i spreči širenje bolesti. Gubitak težine, opstrukcija creva, bolovi u abdomenu i problemi sa radom jetre, uključujući i otkazivanje jetre, su među najčešćim komplikacijama tokom lečenja raka pankreasa.

(Espreso/Mondo)