in

Razlog je totalno BANALAN, ali nije PRIJANTO

Devojka, Foto: Profimedia

Istraživanje Univerziteta Mičigen o snu i seksualnim aktivnostima kod žena pokazalo je da, kada su žene loše spavale, sledećeg dana imale su manje želje za seksom i ređe bile aktivne pod čaršavima.

Šta nam nauka zapravo govori o prednostima i nedostacima spavanja zajedno ili odvojeno? Prema nekoliko studija, kada se spavanje meri objektivno, ljudi uglavnom lošije spavaju s partnerom, kako piše MindBodyGreen.

Deljenje kreveta može da bude posebno štetno ako jedan partner hrče. S obzirom na to da je verovatnije da će muškarac hrkati više od žene, to je takođe razlog zašto je nekoliko studija pokazalo da je ženama san više poremećen nego muškarcima kad dele krevet.

Gubitak sna može da uzrokuje veće emocionalno distanciranje i negativne sukobe unutar odnosa, ali može da negativno utiče i na našu fizičku povezanost i intimnost. Prema seksualnim istraživačima, osećaj umora jedan je od najčešće korišćenih izgovora za preskakanje seksa.

Iako se nekima to može činiti kao izgovor, postoji deo nauke koji pokazuje da gubitak sna može da naškodi našem seksualnom životu. Istraživanje Univerziteta Mičigen o vezi između spavanja i seksa kod žena pokazalo je da, kada su žene loše spavale, sledećeg dana imale su manje volje za seksom i ređe seksualne aktivnosti. I gubitak sna ne utiče samo na ženski seksualni nagon, prenosi Večernji list.

Studija iz 2011. objavljena u časopisu Journal of American Medical Association otkrila je da je muškarcima koji su osam uzastopnih noći imali samo pet sati sna nivo testosterona bio manji za 10 do 15 odsto.

A to može da ima velik uticaj na seksualni nagon. Stoga stručnjaci savetuju parovima koji žele da poboljšaju svoj seksualni život da se prvo posvete spavanju koje je osnova za mnogo toga, pa očigledno i za dobar seks.

Bonus video:

04:49

ESPRESO TVITER: Barbi Afrika

ESPRESO TVITER: Barbi Afrika

(Espreso/Nova)