in

POJMA NISMO IMALI KOLIKO JE SUSAM ZAPRAVO ZDRAV, TIK JE UZ BELI LUK! Tačno piše za šta se KORISTI (FOTO)

Susam, Foto: Printscreen/Youtube

Susam (Sesamum indicum L.) pripada porodici sezamovki (Familia Pedaliaceae), a medicinski mu je naziv Semen Sesami (olio sesami). Susam je prirodni adstrigent, antioksidans, antifungal, antianemik, bakterocid, diuretik, digestiv, dijetik, insekticid, hepatik, laksativ, kozmetik, revitalizant, stimulans i tonik, a izvrstan je u preventivi karcinoma. Kod nas je poznat kao susam, a strana su mu imena: engleski – semsem, gingelly; francuski – sésame, teel, till; nemački – Sesam, Vanglo; italijanski – sesamo.

Susam je izuzetno lekovita super hrana…

Susam po svojoj vrednosti svakako zaslužuje biti rame uz rame sa belim lukom, kurkumom i drugim lekovitim namirnicama. Lako je dostupan, relativno jeftin, pa nema razloga da se ne uvrsti u svakodnevnu ishranu jer može sprečiti razne bolesti, nekada čak i spasiti život.

Susam
foto: Profimedia

Poslednjih 20 godina susamove semenke i ulje su predmet mnogih naučnih istraživanja, a mi vam predstavljamo neke od najistaknutijih dokazanih prednosti susama. Posuto po kiflicama, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo, često je samo ukras a ustvari je jedina dobra stvar tog peciva.

Susam
foto: Profimedia

Poreklo susama je Azija. Od davnina ga smatraju lekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultiviranih biljaka. Susamovo ulje se koristi već 5000 godina čije antioksidativno dejstvo možemo slobodno uporediti sa maslinovim uljem. Ubacivanjem susamovog ulja u svakodnevnu upotrebu sprečavamo jače posledice autointoksikacije (trovanje organizma sopstvenim otrovima), uništavamo slobodne radikale (koji danas predstavljaju najveću opasnost za naš organizam), a ujedno je i antioksidant masnih kiselina. Njime sprečavamo nastanak tvrde stolice, bakterije i gljivice u organizmu i na koži, dobijamo podršku kod raznih kožnih tegoba (opekline, psorijaze, ekcem, čirevi, akne); on podstiče rad kožnih hormona i štiti kožu od štetnih sunčevih zraka, leči suvu i štiti osetljivu kožu (naročito kod pušača), jača prokrvljenost, smanjuje ožiljke…

Semenke susama mogu biti bele, crne i smeđe boje, pri čemu postoje neke razlike i u sastavu.

Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrednost. Po sastavu više od polovina je masnoća. Vrlo je malo zasićenih dok prevladavaju nezasićene masne kiseline, oleinska i linolna a petinu čine proteini visoke biološke vrednosti.

Od vitamina tu su: A, B1, B6, E. Od minerala tu su bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezijum (snižava arterijski pritisak i sprečava napad migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; podstiče zaceljivanje rana i leči nepravilnosti na koži). Nutrijenti su lako iskoristljivi npr. kalcijum i gvožđe naš organizam može vrlo fino da “izvuče” iz semena susama. Ako trebate kalcijum, susam sadrži sedam puta više kalcijuma nego mleko.

Kao takav, izuzetno je dobar u borbi sa osteoporozom – bolesti kostiju. Lista pozitivnih osobina se širi i dalje: snižava loš holesterol, dobar je za dijabetičare – poboljšava delotvornost glibenklamida (leka za lečenje šećerne bolesti), sadrži prehrambena vlakna i fitosterole, biljne sastojke koji su po hemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju apsorpciju holesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. Lignini – sezamin i sezamolin utiču još na snižavanje povišenog arterijskog pritiska.

susam
foto: Profimedia

Susam i bolesti

Upotrebom susama smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posledica nastanak kancerogenih ćelija. Fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osetljivih na hormone, kao što je tumor dojke. Naučnici tvrde da sprečavaju širenje raznih ćelija raka, a takođe ublažavaju i tegobe izazvane menopauzom.

Kašičica semenki susama može da se pospe po salati, povrću, da se doda u žitarice i testenine. Jelo se oplemeni u svakom smislu. Svi korisni sastojci će se bolje iskoristiti ako se semenke izgnječe ili samelju. Samlevene semenke pomešane sa susamovim uljem daju tahini, pastu fantastičnog potencijala.

Susam
foto: Profimedia

Susam uz lan predstavlja jednu od najčešćih i najpopularnih semenki u veganskoj ishrani. Na osnovu svega ovog više nema nikakvog razloga da susam ne postane deo i vašeg jelovnika.

(Espreso / Antioksidans.com)