in

Pazite na „mentalnu zamku“ – skoro svi parovi prave ovu grešku

Tokom perioda kada sa partnerom provodite više vremena nego obično, pazite da ne upadnete u ovu mentalnu zamku. Pazite se, skoro svi parovi prave ovu grešku!

Pogotovo na početku veze ili braka, svi se trude da usreće svog partnera i da budu prema njemu što bolji.

Zvuči romantično – posebno ako je recipročno i uklapa se u ideju savršene veze. Međutim, stručnjaci za odnose kažu da je ovo jedno od najopasnijih uverenja o vezi.

Ideja da se parovi „međusobno ispunjavaju i usrećuju“ je glupost, kaže terapeut za parove Hal Runkel. „To je najgori savet koji se može dati nekom novopečenom paru.‟

Runkel ima i vrlo jednostavno objašnjenje za ovaj svoj stav: ne treba želeti osobu jer nam pruža nešto što nam nedostaje, treba želeti osobu zbog nje same, želeti ono što je ona, sa nama ili bez nas.

Suzi Pileđi Pavelski i njen suprug Džejms Pavelski, autori knjige Happy Together, takođe imaju jasan stav – „Verovanje da postoji neko ko te ‘čini celim’ je pogrešno”, napisali su u blog postu na Psychology Today.

Osetiti se celom i zadovoljnom osobom možete samo sami i za to vam ne treba druga osoba.

Jedna od mogućih opasnosti pronalaska srodne duše koja će nas „usavršiti“ jeste da počnemo da mislimo da nas negde tamo čeka savršen partner i da će nas pre ili kasnije spojiti sudbina.

Takvo razmišljanje nas čini pasivnim – ono ne uključuje nikakvu namernu akciju sa naše strane, već vodi jednostavnom čekanju.

Kako pišu Pavelskijevi, važno je da „radite na sopstvenom samorazvoju“ da biste se pripremili za zdravu vezu – bilo da ste trenutno u njoj ili ne.

IZVOR: citymagazine.danas.rs