in

OVE SEMENKE SU UBEDLJIVO NAJBOLJE ZA ORGANIZAM! Spadaju u SUPERHRANU, mnogo su ZDRAVE (FOTO)

Semenke su superhrana koja je zaista korisna za naše zdravlje i dobrobit celog organizma.

To je sasvim dovoljan razlog da ih uključite u svoju ishranu, i to ne samo povremeno.

Većina njih će ostati sveža do godinu dana ako ih čuvate u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.

Čia semenke

Jedna kašika ima više vlakana nego kriška hleba od celovitih žitarica. Ove semenke značajno poboljšavaju probavu i čine vas sitima, kaže nutricionista Loren Slejton.

Vlakna, proteini i omega-3 masne kiseline u čia semenkama mogu da pomognu u smanjenju rizika od srčanih bolesti.

Studija iz 2014. takođe je pokazala vezu između konzumiranja čia semenki i sniženog krvnog pritiska kod osoba sa hipertenzijom. Odlično je i to što dve porcije čia semenki nude istu količinu kalcijuma kao pola šoljice mleka.

foto: Profimedia

Semenke suncokreta

Jedna porcija obezbeđuje skoro punu dnevnu dozu vitamina E, koji pomaže u održavanju zdravih ćelija mozga i smanjenju holesterola.

U studiji objavljenoj u „Journal of the American Medical Association“, pacijenti s Alchajmerovom bolešću koji su svakodnevno uzimali vitamin E imali su sporiji funkcionalni pad od onih koji ga nisu uzimali.

Jedna porcija nudi 34 odsto dnevne preporučene dozei selena, minerala povezanog sa obnavljanjem DNK.

Laneno seme

Nedavna studija je u časopisu „Nutrition Journal“ izvestila da su nedijabetičari koji su svakodnevno jeli laneno seme,koje je bogato vlaknima za regulaciju šećera, povećali osetljivost na insulin nakon 12 nedelja.

I dokument iz 2012. u „Nutrition & Metabolism“ ukazao je na to da laneno seme može da bude od pomoći u snižavanju LDL holesterola kada se pomeša u viskoznu hranu, poput jogurta.

Trideset grama ovih semenki ima više od dva puta omega-3 masnih kiselina, u obliku ALA, nego 115 grama lososa.

Semenke konoplje

Konoplja, koja nije halucinogena, dobra je za zdravlje kože i zglobova, kaže Keti Deimeke, dijetetičarka na klinici Mejo.

Konoplja je takođe ridak veganski izvor svih osam esencijalnih aminokiselina.

Studija na miševima objavljena u „European Journal of Nutrition“ pokazala je da protein konoplje pomaže u smanjenju visokog krvnog pitiska.

Semenke bundeve

Ove semenke su izvor cinka, nutrijenta koji pomaže u održavanju ispravnog funkcionisanja imunoloških ćelija. Oko 30 grama semenki bundeve obezbeđuje oko 20 odsto dnevne preporučene vrednosti cinka.

Jedna porcija nudi skoro 10 grama proteina, što je oko 20 odsto dnevne preporučene doze za žene – što je izvanredno za veganski izvor. To je nešto više od pola šoljice pasulja, piše Real simple.

Semenke bundeve
foto: Profimedia

Semenke susama

Semenke susama bogate su fitosterolom, koji se ‘“lepi za holesterol“, kaže Rebeka Skričfild, dijetetičarka iz Vašingtona.

Neka istraživanja koja istražuju vezu između susama i holesterola otkrila su da je svakodnevno uzimanje semenki susama imalo pozitivne efekte na nivo lipida, LHL holesterola i ukupan nivo holesterola.

Takođe, samo 1/4 šoljice ima pet puta više gvožđa od jedne šoljice sirovog spanaća.


(Espreso)