in

OVA RIBA JE ŽIV OTROV! Imate je u kući, a u sebi sadrži NAJOPASNIJU STVAR

Verovatno volite da jedete tunjevinu, pogotovu tokom posta. Odličan je izvor proteina i hranjivih supstanci koje vam pomažu da regenerišete telo.

Međutim, sigurno ste čuli da tunjevina nije baš zdrava. Postavlja se večito pitanje: koliko štete tunjevina iz konzerve može da nanese našem telu?

Tunjevina, kao i druge morske ribe, u sebi sadrži malu količinu žive. Svi znamo da je živa neverovanto otrovna i opasna po ljudski život. Na sreću, ribe u sebi sadrže male količine žive. Problem nastaje kada ljudi počnu da unose preveliku količinu tunjevine. Dakle, ako previše konzumirate tunjevinu postoji šansa da se otrujete živom i na taj način ugrozite sebi život. Naravno unos tunjevine mora da bude ogroman kako bi došlo do ovakvog trovanja.

Jedna konzerva tunjevine u sebi sadrži 18.11 mikrograma žive, dok ista količina Albakor tunjevine sadrži 49.53 migrograma žive.

Živa je jedan od najzastupljenijih toksina u ribljim produktima i izuzetno je štetna za sve, potogovo za žene koje planiraju trudnoću, trudnice i decu. Dozvoljen maksimalni unos žive je 1.6 µg po kilogramu telesne mase i to nedeljno!

Zapanjujući je podatak da tunjevina, u zavisnosti od vrste i mesta sabiranja u proseku sadrži oko 30 µg žive u 100 g konzerviranog proizvoda, a maksimalno može da sadrži čak i dva i po puta više. Nasuprot tome, konzervirana sardina sadrži oko 10x manje žive tj. oko 3 µg u 100 g proizvoda i taj odnos je više-manje konstantan.

Ranije je dijetetičarka objasnila i kakvu tunjevinu ne bi trebalo uzeti u prodavnici.

Trebalo bi da riba bude u vodi, ne u ulju, ali dobro pazite na još jednu stvar koja piše na konzervi. Dženifer Fiski, dijetetičarka iz Dalasa, objasnila je kakvu konzervu ribe nikada ne bi trebalo kupiti.

Ona je podvukla tri slova koja ne bi smela da se nađu na konzervi, odnosno savetovala da potražite konzerve na kojima je jasno naznačeno da ne sadrže “BPA”.

– Supstanca bisfenol A (BPA) vezuje se za masti, pa tražite tunjevinu ili sardine na kojima piše da ne sadrže tu hemikaliju. Ako imate mogućnost, kupujte ribu u tegli, a ne konzervi – rekla je ona.

Bisfenol A je supstanca o kojoj se mnogo priča poslednjih dvadesetak godina. Uneta u prekomernim količinama, može da poremeti balans hormona zbog čega je u nekim proizvodima, kao što su flašice za bebe, zabranjenjena.

(Espreso/ Stil)