in

Niste ni SVESNI ŠTA UNOSITE U ORGANIZAM

Sir, Foto: PRINTSCREEN/YT/SIMPLE FOOD

Iako je tačan uzrok migrene još uvek nepoznat, stručnjaci se slažu da teške glavobolje mogu izazvati lekovi koje uzimate, nagle promene u endokrinom sistemu i manjak sna, između ostalog.

Jedan od “okidača” za migrenu je i hrana, i to ne samo ono što jedete, već i kada je jedete.

– Iako je samo hrana retko uzrok ovih glavobolja, ona bi mogla biti uključena kao “okidač” za migrenu. Postoje različiti dokazi da određena hrana aktivira pojavu migrene, ali može postojati i širok spektar individualnih odgovora – kaže profesorka neurologije dr Noa Rouzen.

Vrtoglavica
foto: Profimedia

Ono što prouzrokuje bol kod vas, može biti mnogo drugačije od onoga što, recimo, prouzrokuje migrenu vaše majke ili oca.

– Čak će i ljudi u istoj porodici verovatno deliti istu genetsku predispoziciju za migrenu, ali mogu imati različite “okidače” – objašnjava neurolog dr Tomas Berk.

– Migrenski mozak uopšte ne voli promenu, a izbegavanje ili nedostatak obroka može biti jednako važno kao i to šta jedete – dodaje dr Rouzen.

Vaš direktni “okidač”, ili vrsta namirnica, se teško može utvrditi, ali evo nekoliko uobičajenih uzročnika:

1. Mesni proizvodi

Smatra se da nitriti ili nitrati iz salame i drugih prerađevina od mesa mogu da dovodu do pojave migrene. Dr Rouzen naglašava da je ova hrana veoma slana, što može izazvati dehidrataciju organizma.

2. Stari sir

Stari sir može biti “okidač” za migrenu zbog visokog sadržaja tiramina. Tiramin je produkt aminokiseline tirozin i obično se formira u hrani koja je pokvarena, kisela, stara, dimljena, fermentisana ili marinirana.

3. Citrusi

Kiselo voće sadrži mnogo kiseline koja utiče na pH nivo krvi i povećava šanse za napad migrene.

– Uz druge namirnice sa visokim procentom kiseline, citrusi mogu da izazovu iritaciju želuca i pokreću migrene – kaže dr Rouzen.

4. Čokolada

Čokolada
foto: Profimedia

Ona tehnički ne može da bude “okidač”, ali konzumiranje može da ukaže na pojavu migrene.

– Može se dogoditi da vaše telo žudi za čokoladom pre migrene, jer kofein i antioksidanti u čokoladi mogu lečiti neke od simptoma migrene – kaže dr Berk i dodaje da je obično “krivac” tamna čokolada.

(Espreso / Telegraf)