in

NISTE NI SVESNI ŠTA MIRIS TELA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: Jedno stanje je ALARMANTNO

Ilustracija, Foto: Profimedia

Đulija Đuerni, vodeći farmaceut iz Digital Pharmaci Medino tvrdi da telesni mirisi govore dosta o našem zdravlju

1. Znoj ili zadah tela

To može biti posebno često tokom puberteta. Miris tela je uzrokovan bakterijama koje razgrađuju proteinske molekule u vašem znoju. „Ova reakcija se može desiti od vrha do dna, od iza ušiju do stopala do pazuha do anusa. Đulija savetuje: „Pazite na drastične promene u vašem znojenju, kao što je hladan znoj, znojenje u neredovno vreme ili znojenje noću.

Najčešći uzroci noćnog znojenja su obično; simptomi pre menopauze/menopauze, određeni lekovi (steroidi, lekovi protiv bolova i antidepresivi), anksioznost. Ako ste zabrinuti, potražite medicinsku pomoć od svog lekara opšte prakse.

Preveliko znojenje
Preveliko znojenjefoto: Profimedia

2. Iscedak iz bradavice

Kod muškaraca je ovo stanje alarmantno, dok kod žena podrazumeva mere opreza. Ako iscedak ima neprijatan miris, neophodno je da se hitno javite lekaru opšte prakse.

3. Neprijatan smrad nogu

U našim stopalima ima 250.000 znojnih žlezda, što je veći odnos žlezda po kvadratnom inču nego bilo gde drugde na telu. Što više ćelija kože bakterije mogu da pojedu, to se više šire. „Pokušajte da izbegavate sintetičke čarape i plastične cipele.To onemogućava vašim stopalima da dišu, što je put do gljivičnih i drugih kožnih oboljenja.

4. Riblji miris

Ako vaginalni iscedak karakteriše ovakav miris neophodno je lečenje i uključivanje probiotskih vaginaleta. Vaš ginekolog bi trebalo da odradi sve pretrage i savetuje terapiju.

Loš miris 'tamo dole'
Loš miris “tamo dole”foto: Profimedia

(Espreso / NAjžena)