in

Nikako ne sme da se JEDE, POKVARENO JE

Mleveno meso, Foto: Profimedia

U našoj kuhinji se često koristi mleveno meso, i svi mi s vremena na vreme pravimo razne specijalitete u kojima je baš ono glavni sastojak. Ali, ukoliko mleveno meso stoji u frižideru nekoliko dana (ili sati) može dobiti senku sive boje.

Šanse da je ovo meso i dalje jestivo su velike. Prema sajtu “USDA”, izuzetno sveže mleveo meso je u stvari ljubičaste boje. Svetlo crvena boja koju asociramo sa mlevenim mesom nije indikator svežine. Kada površina mesa stupi u kontakt sa kiseonikom, postaje crvena. Ako meso nije izloženo kiseoniku, ono se menja u sivo-braon boju. Ali, to ne znači da je pokvareno.

Ako kupujete mleveno meso koje je već samleveno, možete da primetite da se pri dnu posude iz koje vam prodavac pakuje meso, nalazi ono koje je sive boje (to je meso koje nije izloženo kiseoniku). Zbog toga većina prodavnica prehrambenih proizvoda pakuje meso u plastična pakovanja koja dozvoljavaju kiseoniku da uđe unutra, i na taj način čuvaju crvenu boju.

Važno je obratiti pažnju i na to gde je meso postalo sivo. Ako je malo sivo iznutra, meso je verovatno u redu. Ako je mleveno meso sivo i iznutra i spolja, možda je pokvareno. Jednostavan test mirisa će vam pomoći da otkrijete da li je meso pokvareno, jer bilo kakvo pokvareno meso ima neprijatan miris.

Da biste bili sigurni da li je mleveno meso dobro za jelo, koristite ono koje stoji najviše jedan do dva dana od kupovine, ili ga zamrznite u originalnom pakovanju jer tako može da stoji do četiri meseca. Zamrznuto mleveno meso može postati sivo, ali je i dalje bezbedno za jelo ako se pravilno skladišti.

(Espreso / southernliving.com)