in

Nije na glasu, ali imao je DOBAR RAZLOG

Nikola Tesla, Foto: Profimedia

Znamo da je Tesla jedan od najvećih umova čovečanstva, ali i dalje je enigma šta je jeo i u kojim namirnicama je tražio preko potrebnu energiju.

Za doručak jaja, za ručak – ništa.

To je sam Tesla otkrio u knjizi „Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle“, navodeći kako je doručkovao obično jaja i mleko, ručak je preskakao, a posebno je voleo čorbu od povrća.

– Najvažniji element moje životne šeme je moja ishrana. Ne možete očekivati da mašina dobro funkcioniše ako joj ne obezbedite odgovarajuće gorivo – govorio je Tesla.

Isticao je pak kako je vremenom uvideo da su dva obroka dnevno sasvim dovoljna.

– Dva obroka na dan su mi popravila zdravlje i izoštrila apetit i ukus. Nisam znao šta je život dok iz ishrane nisam izbacio ručak. Danas sa 78 godina uživam u svoja dva obroka u istoj meri kao kad sam bio dečak od 16 godina i nemam nikakvih problema s varenjem – prenose Tesline reči na sajtu „Tesla Universe“.

Čorba od luka i celera

Kako kaže, za doručak je voleo da pije mleko jer obiluje proteinima i da jede jaja, posebno belanca jer su takođe bogata proteinima. Voleo je i pirinač, ali sir ne.

– Povrće je neophodno, iako ne sadrži mnogo proteina. Ne daje mnogo energije, ali reguliše creva, daje telu vitamine. Volim da pojedem finu čorbu od luka i seckanog celera pripremljenu sa dosta maslaca. Ova kombinacija se lako vari i jedem je godinama unazad.

Nikola Tesla
foto: Profimedia

Tesla je hvalio i voće, a za šećer je govorio da u malim količinama nije opasan, s tim što ne smemo zaboraviti da ga u voću ima dosta.

Meso jeo dvaput godišnje

Na pitanje da li je vegetarijanac ili ne, Tesla je ovako kazao:

– Meso jedem vrlo retko, jednom ili dvaput godišnje. Bogato je proteinima, ali i riba je gotovo podjednako bogata proteinima i mastima, a mnogo lakše se vari. Fosfor koji sadrži odličan je za nervni sistem. Ali fosfor, dok hrani mozak, uzrokuje kiselost u organizmu. I meso i riba daju nam brzu energiju. Ove namirnice za ljude pojedinih profesija jesu neophodne, mada nam zbog svog sastava skraćuju život. Ipak, dok smo živi, daju nam dosta energije.

(Espreso)