in

Nije čekao ni sekunde, ODREGOVAO JE

Ilustracija, Foto: Profimedia

Svaka žena koja vodi računa o svojoj higijeni, zna koliko je važno voditi računa i o higijeni vagine. Ukoliko ovo radite na odgovarajući način, ne biste trebali da imate ginekoloških problema, kakvi su obilan sekret, koji neprijatno miriše, bakterijske ili virusne infekcije, pa čak i suvoća vagine. U ovom slučaju bi sve trebalo da funkcioniše kako treba, osim ukoliko nije reč o nekim ozbiljnijim problemima.

Međutim, šta se podrazumeva pod pravilnom higijienom vagine. Mnoge žene kod kuće imaju irigatore koji služe za ispiranje. Za one koji ne znaju ovo pomagalo se sastoji od kantice i creva. U kanticu se sipa voda u koju se doda jod ili neko drugo sredstvo za ispiranje, a zatim se kroz crevo koje je prikačeno za kanticu ovaj sadržaj sprovede do unutrašnjosti vagine koja se ovako ispira.

“Od kako sam prvi put otišla kod ginekologa pre deset godina, koga više ne posećujem, sada je u penziji, počela sam da koristim irigator. Ispirala sam se svaki put nakon kupanja u bazenu, nakon polnog odnosa ili kada bih osetila potrebu zbog povećane sekrecije. Nekada bih u vodu dodala jod, a nekada bih se ispirala samo vodom. Međutim, posle izvesnog vremena sam počela da osećam promene u smislu neprijatnih senzacija i prevelike suvoće, koja je posebno dolazila do izražaja tokom polnog odnosa.

Otišla sam kod moje doktorke, nakon pregleda mi je rekla da su mi zidovi vagine previše tanki. Pitala sam je da li to možda ima veze sa suvoćom koju osećam, a ona me je pitala kako održavam higijenu. Kada sam joj rekla, pobesnela je, odgovorila mi je da je to upravo zbog rutina na koju sam navikla, kao i da odmah moram da prestanem sa ovim.

Prema njenim rečima ovo ne samo da nije dobro za vaginalnu floru, već i može dovesti do raznih infekija, budući da je irigator iako ga nakon korišćenja operete uvek podložna baza za gomilanje bakterija.

Nakon ovoga sam prestala da koristim irigator, a jedino što trenutno koristim za vaginu jesu veoma blage kupke namenjene za intimnu regiju koju mi je doktorka preporučila, kao i vaginalete koje koristim po potrebi.”

Iako se irigator u ovom slučaju pokazao kao nefikasan, pre nego što ga bacite u kantu, konsultujte se i vi sa vašim ginekologom, kako biste čuli još njegovo mišljenje.

(Espreso)