in

NAUČNICI OTKRILI ŠTA SE DEŠAVA TELU ZA VREME NAJLUĐEG ORGAZMA: Kakav ŠOK za sve

Tokom istorije seksualnost se izučavala, ali proučavanje orgazama je novo. Tek 1953. godine je „prepoznat“ ženski orgazam. Pre toga se verovalo da žena ne uživa u seksu, a da bi on trebalo da bude ugodan samo za muškarca.

Na temelju skupa odrednica, test je pokazao da se tokom seksa isključuje logički deo mozga.

U ciklus seksualnog odgovora uključeno je više područja mozga – hipotalamus, talamus, supstanca nigra, senzorni korteks i motorička područja koja se pojačavaju tokom orgazma.

To omogućuje telu da reaguje na dodir, fantazije i seksualna sećanja. Hipotalamus proizvodi oksitocin, koji je hormon dobrog osećaja koji povećava uzbuđenje, a time i užitak.

foto: Profimedia

Drugi hormon koji mozak oslobađa je nalet dopamina. Svrha dopamina je da omogući osećaj zadovoljstva, želje i motivacije u prefrontalnom korteksu.

Prolaktin se takođe oslobađa prilikom orgazma, koji podstiče sveukupni osećaj zadovoljstva koji dolazi s orgazmom. To je uglavnom zbog povećanja protoka krvi i oslobađanja hormona.

Nakon orgazma se oslobađa serotonin. Ovaj hormon podstiče dobro raspoloženje, kao i osećaj pospanosti.

U osnovi, mozak pre, za vreme i nakon orgazma ima istu reakciju kao kod korišćenja opojnih sredstava ili slušanja omiljene pesme. Mozak ne razlikuje seks od drugih ugodnih iskustava poput jedenja sladoleda. Takođe šalje hemikalije koje mogu da smanje bol. Tako orgazam može da izleči glavobolju.

Za žene orgazam zavisi od razvoja u materici. Zove se CUV kompleks. To je skraćenica od Clitoral-Urethra-Vagina s cerviksom.. Vulva je najočitiji dio klitorisa. Tu je klitorisni poklopac koji je ili pričvršćen za unutrašnje usne ili uopšte nije pričvršćen.

Orgazam
foto: Profimedia

Karlična kost je u obliku slova V. Ako pritisnete stidnu kost i krenete prema gore, moći ćete da aktivirate klitoris. Vestibularne žlezde se spajaju s donjim delom klitorisa i nabubre od uzbuđenja i mogu uzrokovati oticanje spoljnih usana. Otvor uretre je deo unutrašnjih usana koji se nalazi ispod klitorisa i iznad vaginalnog otvora.

Često gledamo na cerviks kao na nešto što je bitno u trudnoći – to je u osnovi otvor za matericu. Jednostavnim dodirom cerviksa aktivira se karlični živac koji šalje signale zadovoljstva u matericu, cerviks i gornji deo vagine. Rezultat može da bude jači orgazam, prenosi Sexpert.

P-tačka se nalazi između vagine i rektuma. Kad ste preplavljeni uzbuđenjem i masirani na tom mestu, možete doživeti orgazam.

Mozak i telo prolaze kroz mnogo stvari odjednom pre, tokom i nakon orgazma. Znanje ovih informacija može vam pomoći da ostvarite svoje najbolje seksualno iskustvo.

(Espreso)