in

Mislite da ZNATE, a stalno pravite OVU grešku

Ilustracija, Foto: Profimedia

Visok pritisak nazivaju “tihim ubicom” koji ako se ne reguliše pravovremeno, ima veoma ozbiljne posledice po zdravlje, a koje čak mogu biti fatalne. Da biste znali kakve su vam prave vrednosti, neophodno je i da ga merite pravilno, a doktori upozoravaju na grešku koju najveći broj ljudi pravi piše Mondo.

Ako koristite “starinski” aparat i suviše zategnete “manžetnu” na ruci, uređaj će pokazivati netačne vrednosti krvnog pritiska, upozoravaju stručnjaci.

– Ako preterano zategnete ‘manžetnu’, onda će vaš pritisak biti viši nego što realno jeste – objašnjavaju britanski kardiolozi.

Lekari savetuju da se manžetna stavi tako da njena ivica bude dva do tri centimetra iznad lakatnog zgloba. U ovom slučaju, “crevo” treba da bude na unutrašnjoj strani ruke, a da li ste preterano zategli, saznaćete tako što ćete staviti prst između manžetne i ruke. Trebalo bi da ga sa lakoćom “udenete”.

Ruka treba da bude postavljena tako da bude u nivou srca, inače će aparat takođe prikazati više od realnih vrednosti.

Lekari su otkrili i koje vrednosti se smatraju idealnim za zdravu osobu – to je 120 sa 80, a osobe koje pate od hroničnih bolesti su dozvoljene i nešto više vrednosti gornjeg pritiska.

(Espreso)