in

KONAČNO OTKRIVENA TAJNA ANTOLOGIJSKOG HITA ”BIJELOG DUGMETA” ! Nećete verovati o čemu je reč (VIDEO)

Željko Bebek, Foto: Printscreen/Youtube

Pesma “Šta bi dao da si na mom mjestu” nalazi se na drugom, istoimenom albumu Bijelog dugmeta, a nastala je kao posveta tadašnjem pevaču grupe, Željku Bebeku.

Željko je, naime, na tom albumu svirao bas gitaru, budući da je tadašnji gitarista Zoran Redžić uoči snimanja teško povredio prst leve ruke. Antologijsku pesmu napisao je pokojni pesnik Duško Trifunović, a jednom prilikom prisetio se kako je nastala.

– Tu je drugi stih vrlo važan “Da te mrze, a da ti se dive”. Jednom smo sedeli u kafani ‘Park’ kad sam ugledao Željka Bebeka kako prolazi. Željko je sjajan umetnik, ali je ‘štos’ u tome što je bio mršav, imao je tanke nožice, a glava mu ogromna, zato što mu je frizura u to doba bila natapirana. I ja znam da ga ne vole, govore “Ma što se pravi važan’. Ali, kad je ušao u kafanu, odjednom su se svi ozarili i tad sam shvatio – njega mrze, ali mu se dive. Otišao sam kući i to napisao… – ispričao je jednom prilikom Trifunović.

Autor ostalog materijala bio je Goran Bregović. Album je snimljen u londonski studio ‘Oxford Circus’ Džordža Martina, dok su muziku pisali i pripremali u Boriku, mestu kraj Rogatice u istočnoj Bosni. U London ih je odveo i nadgledao muzički urednik diskografske kuće ‘Jugoton’ Veljko Despot. Tiraž tog albuma prešao je 200 hiljada primeraka i ‘Jugoton’ je bio prisiljen da izmisli dijamantsku ploču, jer su prvi dostigli tako visoke tiraže.

(Espreso/Objektiv)