in

Kako da prepoznate MASNU jetru i cirozu? OVO su simptomi koje nikako ne smete da zanemarite

Problemi sa jetrom nastaju kao posledica neadekvatnog načina života, koji sa sobom nosu konzumiranje masne i teške hrane, alkohola, slatkiša i generalno loše navike.

Veoma je važno da problem otkrijete na vreme i da se obratite lekaru ako osetite bilo koji od simptoma koji mogu da ukažu na masnu jetru ili cirozu, piše najžena.

Obično počinje bez simptoma, ali se mogu pojaviti neki od ovih znakova:

1. Bol u stomaku i to u gornjem, desnom delu

2. Osećaj sitosti i kada niste jeli

3. Mučnina, gubitak apetita i mršavljenje

4. Žućkasta boja tena i beonjača

5. Oticanje u predelu stomaka ili nogu

6. Ekstreman zamor i konfuzija

Masna jetra može biti posledica konzumiranja velikih količina alkohola (alkoholna masna jetra) ili slatkiša, slatkih napitaka, kao i masne hrane. Rizik od nealkoholne masne jetre naročito je povećan kod žena u menopauzi.

Takođe, pod povišenim rizikom su sve gojazne osobe, naročito sa masnim naslagama u predelu stomaka, pacijenti koji pate od povišenog holesterola, triglicerida, kao i visokog pritiska.

Dijagnoza se postavlja na osnovu povišenih niova enzima jetre, kao i ultravzukom. Kod mnogih ljudi, masna jetra ne mora da znači da će njen rad biti ugrožen.

Na mestima gde je oštećena, jetra formira ožiljno tkivo i nastaju fibroze. Kada se one prošire i zamene zdravo tkivo, nastaje ciroza jetre.

(Espreso/Najzena)