in

Jedan vitamin vam posebno može biti od POMOĆI

Alergija, Foto: Profimedia

Reakcija na alergene ume da bude prilično neprijatna, ali postoje načini da je svedete na minimum.

Alergije mogu da budu izuzetno neprijatne, posebno kada su praćenje kijavicom koja ne prestaje i zbog koje smo prinuđeni da nosimo masku i u zatvorenom prostoru.

Iako kijanje pomaže da eliminišemo alergene iz nozdrva, ono u isto vreme ume da bude prilično frustrirajuće.

Ukoliko ovih dana patite zbog konstantnog kijanja, ovo su trikovi koje možete da isprobate kako biste ublažili burnu reakciju gornjih disajnih puteva.

1. Koristite sprej za nos

Fiziološki rastvor u spreju može da pomogne da se iz nosa oslobode čestice koje ga iritiraju. Korišćenje spreja može da bude ključ za zaustavljanje napada kijanja.

2. Nabavite ovlaživač vazduha

Ukoliko vam se nozdrve osuše, alergeni mogu da budu još iritantniji. Zato nabavite ovlaživač vazduha koji će sprečiti preteranu reakciju u vidu kijanja.

3. Ojačajte imuni sistem

Vitamin C i cink pozitivno utiču na imuni sistem, smanjuju rizik od infekcija i, takođe, smanjuju rizik od alergija.

Stručnjaci sugerišu da biste povećanjem unosa vitamina C potencijalno mogli da smanjite kijanje. Naravno, ne preterujte i obavezno se konsultujte sa vašim lekarom o dozi vitamina koju ćete unositi na dnevnoj bazi.

4. Izbegavajte začine

Začinjena hrana može da podstakne kijanje. Kari, beli luk i sveže mleveni crni biber najčešći su okidači. Ukoliko ste primetili da vam ovi začini u hrani provociraju kijanje, rešenje je jednostavno – izbegavajte ih.

5. Prsti kao prva pomoć

Pre nego što osetite da ćete početi da kijate, pokušajte da sprečite ovu reakciju tako što ćete prstima lagano uhvatiti svoj nos, odnosno pritisnuti nozdrve.

Ali, vodite računa da ovaj potez ne napravite onda kada je kijanje već nastupilo, jer možete da oštetite bubne opne.

Naravno, ukoliko imate ozbiljniju alergijsku reakciju na polen, najbolje je da se obratite lekaru i zatražite uput za specijalistu koji će vam uraditi neophodne testove i dati adekvatnu terapiju.

(Espreso/Telegraf)